Afbeelding

Nominatie Dialectgenootschap voor Zachte G-prijs

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Dialectgenootschap De Berregse Kamer  behoort tot de zeven geselecteerde kandidaten voor de Zachte G-prijs. Deze prijs wordt op donderdag 23 juni voor de vijfde maal uitgereikt door Erfgoed Brabant.

Dialectgenootschap De Berregse Kamer was als gerenommeerde stichting in 2013 al betrokken bij de allereerste uitreiking van de Zachte G-prijs en is ook later diverse malen terecht kandidaat gesteld. De Berregse Kamer doet alle mogelijke moeite om het dialect van Bergen op Zoom te behouden, te koesteren en te promoten. Opvallend daarbij is, dat het stichtingsbestuur regelmatig aanwas krijgt van jongere leden.

Een aantal ‘prestaties’ van De Berregse Kamer: - De inmiddels derde uitgave van het Bergs Woordenboek. - Het boek Van wie zijde gij d’r één? Over bijnamen uit Bergen op Zoom. - Het boek Ge ken komme, de matte legge over spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes van Bergen op Zoom. - Het Bergs Kookboek over errebeesjes, ansjovis en sperries. - Van Beulestratje naar Kolepadje over volksnamen van Bergse straten in een stadswandeling. - Het dit jaar voor de 28ste keer organiseren van ’t Gròòt Berregs Diktee, op 3 juli aanstaande. - Het bij toerbeurt organiseren van het West-Brabants Dialectcafé. - Het regelmatig presenteren van het Berregs leske op basisscholen. - Het jaarlijks organiseren van het Berregs Jeugddiktee. - Het jaarlijks beschikbaar stellen van een prijs voor het leutegste motto in de Vastenavendoptocht. - Het jaarlijks organiseren van een Vriendenbijeenkomst voor de leden en donateurs. Deze reeks heeft eind vorig jaar een belangrijk vervolg gekregen in de vorm van het zeer fraai geïllustreerde boek Retteketet en andere ver’ale, ’n Berregs voorleesboek voor kleine kullekes.

Genomineerden

Uit de grote lijst van ingediende projecten voor de Zachte G-prijs heeft de jury een zorgvuldige afweging gemaakt en 7 genomineerden vastgesteld: Henk Janssen/Stichting Brabants, Jan Luysterburg, JW Roy, Noud Bongers, Patrick Marcelissen, Wim Daniels en Cees van Broekhoven/Dialectgenootschap De Berregse Kamer. 

Jan Luysterburg  uit Hoogerheide spant zich al vele jaren in om de Brabantse dialecten te behouden en te promoten. Eerst deed hij dat onbewust, als tonprater (1983-1992). In 2006 werd hij actief bij de werkgroep Dialecten van Heemkundekring Het Zuidkwartier, waarover hij sinds 2012 de leiding heeft. De werkgroep produceerde twee woordenboeken: Dialecten van het Zuidkwartier en Zegswijzen van het Zuidkwartier.

Na het overlijden van Michel de Koning in 2012 werd hij hoofdredacteur van het nieuwe tijdschrift Brabants en samen met Cor Swanenberg redacteur en presentator van het jaarlijkse Brabants boekske. Ook volgde hij Michel op bij het radioprogramma Bij wijze van za’k mar zegge. Hij doet al vele jaren regelmatig mee aan de Brabantse Kerstgedichtenwedstrijd en de Schrijfwedstrijd van het Brabants Dialectenfestival in Lieshout en organiseert al jaren samen met Stichting De Snoeken het Grwoot Wjeeldrechts Dikteej. Bij het Gròòt Berregs Diktee behaalde hij achtereenvolgens de derde, de tweede en de eerste prijs en ontving er een oorkonde. In 2015 ontving hij de Willem Ivenprijs voor het mooiste verhaal in het Brabants boekske. In 2020 gaf hij in eigen beheer een boek uit met de titel ‘t Kom d’ammel goed. Luysterburg is medeorganisator van het West-Brabants Dialectcafé. Door zijn enthousiasme nemen steeds meer dialectschrijvers deel aan wedstrijden. Hij heeft een wekelijkse, veel gelezen dialectcolumn in De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant.

Vanaf het begin heeft hij deel uitgemaakt van de online gemeenschap Brabanders en hun taal.

Sinds kort is hij lid van een nieuw opgerichte werkgroep cultureel erfgoed, waarin hij probeert het immaterieel erfgoed van de gemeente Woensdrecht zo goed mogelijk te beschermen via de nog vast te stellen Omgevingsvisie.