Sprint in de Tour de France vorig jaar.
Sprint in de Tour de France vorig jaar.

Voorbeschouwing Tour de France ‘22

Algemeen

Teams en parcours

Vrijdag 1 juli gaat de 109e editie van de TOUR DE FRANCE van start. Vertrek oftewel GRAND DEPART is in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Er staan 22 teams met ieder 8 renners aan het vertrek. 

De deelnemende 18 World Tourploegen (met startplicht) zijn, met vermelding in alfabetische volgorde; AG2R-Citroën, Astana Qazaqstan, Bahrain-Victorious, BikeExchange-Jayco, BORA-hansgrohe, Cofidis, DSM Team, EF Education-EasyPost, Groupama-FDJ, INEOS Grenadiers, Intermarché-Wanty-Gobert, Israel-Premier Tech, JUMBO-Visma, Lotto-Soudal, Movistar, Quick Step-Alpha Vinyl, Trek-Segafredo & UAE-Team Emirates. Verder de 2 beste ProTourteams van 2021; Alpecin-Deceuninck & Arkéa-Samsic. 2 wildcards zijn -begrijpelijk- vergeven aan de Franse equipes B & B Hotel-KTM & TotalEnergies. 

Het parcours omvat 21 etappes en 3 rustdagen. In totaal dienen er 3.328 kilometers afgelegd te worden in deze Ronde. Vrijdag 1 juli wordt er begonnen met een -compleet vlakke individuele tijdrit van 13 kilometer. Finishlijn van deze 1e etappe ligt naast Radhuspladsen, het centrale plein van Kopenhagen. De strijd om de 1e Gele Trui van 2022 kent vele kanshebbers op dat felbegeerde kleinood.
Etappe 2 is ook vlak, gerede kans op waaiervorming. Grotendeels langs de kust verreden. 199 kilometers van Roskilde naar Nyborg. Massasprint is meest waarschijnlijk, dus een 1e serieuze krachtmeting tussen de “rappe mannen”.
3e en laatste etappe op Deens grondgebied biedt mogelijkheden voor de sprinters. 182 kilometer van Velje naar Sönderborg. De “bekende treintjes” zullen in stelling worden gebracht. Maandag 4 juli is er een rust- zeg maar reisdag. De gehele karavaan verhuist naar Frankrijk.
Etappe 4 gaat van Duinkerke naar Calais over heuvelachtig terrein.
5e etappe is er 1 waar veel kopmannen als een berg tegenop zullen zien. Verreden in Noord-Frankrijk en bevat liefst 11 lange kasseistroken. Finish net vóór befaamde Bos van Wallers. Belangen zijn groot. De Tour kan hier niet gewonnen worden maar wel verloren.
Etappe 6 is weer heuvelachtig en biedt kans aan de echte puncheurs.
7e etappe is de 1e echte bergetappe met aankomst bovenop een klim. En wat voor 1. Rit eindigt op de top van La Super Planche des Belles Filles. En het laatste stuk deels over gravel. Met stijgingspercentage oplopend tot 24%. Betekent een eerste echte test voor de klassementsmannen.
Etappe 8 is heuvelachtig, eindigt in Zwitserse stad Lausanne. 
9e etappe (zondag 10 juli) pittige bergetappe met aankomst op Châtel les Portes du Soleil. Einde 1e week. Maandag volgt een 2e rustdag.
Etappe 10 zware Alpenrit die eindigt op top mondain skioord Megève. Klassementsrenners met ambities én meer dan goede benen kunnen de concurrentie pijnigen.
11e etappe is nog zwaarder met aankomst op Col du Granon. Daarvoor liggen de monsterklimmen Col du Telégraphe en Col du Galibier al te wachten op de “dwangarbeiders van de weg”. Belooft een spektakel te gaan worden. De Galibier is met 2.642 meter het hoogste punt van deze Ronde.
Etappe 12 op donderdag 14 juli, “De Franse Nationale Feestdag”, voert de renners naar de meest aansprekende berg, Alpe d’Huez. Daarvoor ligt opnieuw de Galibier op de route, wordt nu van de andere zijde beklommen! Ook de Col de Croix de Fer staar op het menu. Een zware dag voor de niet-klimmers. De Alpen zijn achter de rug.

Etappe 13 is niet vlak te noemen. Kans op een massasprint is groot.
14e etappe is heuvelachtig én lastig.
Zondag 17 juli is er etappe 15. Hier vinden de overgebleven sprinters een kans om te strijden om een felbegeerde ritzege. Maandag 18 juli is 3e rustdag.
Slotweek vangt aan met 16e etappe, weer heuvels op de routekaart. Dan volgen de Pyreneeën.
Etappe 17 is slechts 130 kilometer lang. Zware bergrit met Col d’Aspin, Hourquette d’Anzican, Col d’Azet-Val Louron. Slotklim is naar Peyragudes. Hier zullen de klassementsmannen uit hun hok moeten komen.
18e etappe is misschien een laatste kans om verschillen te maken. Bergetappe met Col d’Aubisque, Col du Soulor & Col de Spandelles. Als toetje is er de slotklim naar Hautacam. 13.700 meters met stijging van 7,8% gemiddeld. Finish op de top. Daarmee zijn alle bergen van deze Tour beklommen.
Etappe 19 is vlak en gemaakt voor de nog in koers zijnde sprinters.
20e etappe (zaterdag 23 juli) is een tijdrit over 40 kilometer. Vooral vlak maar in het slot liggen enkele lastige klimmetjes. Hier zou het klassement in een definitieve plooi moeten vallen.
Etappe 21 is uiteraard de fameuze slotrit naar Parijs. De laatste sprint winnen op de Champs-Elysées staat gelijk aan zegevieren in een klassieker. Daarna worden de eindwinnaars gehuldigd en zit de 109e editie van de Tour erop.

(Door Adrie Jonkers)

Afbeelding