Jac Broos
Jac Broos

METO op zoek naar nieuwe wedstrijdsecretaris

Algemeen

Jac Broos gaat, Gijs Verresen komt

HOOGERHEIDE – METO-Vivoo betekende op Tweede Pinksterdag het slotakkoord voor Jac Broos. Na 21 jaar stelt hij het roodwitblauwe wedstrijdsecretariaat vacant. De zondag zonder verplichtingen lonkt. Tegenover het vertrek van het bestuurslid staat de aanstaande rentree van eigen zoon Gijs Verresen. De aanvalsleider keert terug na een seizoen bij Roosendaal aan de Tweede Klasse te hebben geroken.

Jac Broos (71) nam net na de eeuwwisseling het wedstrijdsecretariaat over van een terugtredende Frans Kemps. Sinds die tijd gold hij op wedstrijddagen als het vertrouwde gezicht voor de METO-anen en hun tegenstanders. “Ik had al verschillende functies. Was jeugdleider, scheidsrechter en combineerde het leiderschap bij METO 1 met die van wedstrijdsecretaris. In die tijd waren er nog zeven seniorenelftallen actief. Later kwam er ook nog een dameselftal bij. Drukke tijden waarin alles nog handmatig verwerkt moest worden.”

Verplichting

Enkele seizoenen terug gaf Broos, vader van hoofdtrainer Ronald Broos, te kennen zijn functie te willen neerleggen. Naast de wedstrijdzaken op zondag was na zijn pensionering nagenoeg dagelijks op het Jac van Hoek Sportpark te vinden. “Daar zal op zich niet veel verandering in komen. Ik blijf actief bij het onderhoud van de accommodatie en daarnaast teek ik de oud-papierploeg een handje toe. Alleen de zondag zal vanaf nu iets anders worden ingevuld. Niet langer de verplichting van het altijd aanwezig te moeten zijn. Gewoon zomaar een wedstrijdje bekijken of met de kleinkinderen iets ondernemen”, aldus Jac Broos.

Ondanks dat Jac Broos zijn vertrek al geruime tijd heeft aangekondigd is zijn opvolger nog niet bekend. “Liefhebbers kunnen zich nog altijd melden. Volgend jaar hebben we vierelftallen te managen. Daarnaast gaat alles tegenwoordig digitaal, dus het is in principe een makkie”, knipoogt Jac Broos, de man die onlangs werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Compensatie

De bestuurlijke aderlating wordt gecompenseerd met de versterking van de selectie voor volgend seizoen. Gijs Verresen (23) keert na een jaar zijn ogen en oren bij Roosendaal de kost te hebben gegeven terug op het oude nest. Sprake van een desillusie? “Na een seizoen ben ik erachter gekomen dan METO me iets nader aan het hart ligt, dan ik van tevoren had verwacht. Verder heeft het ook vooral met het tactische spel van Roosendaal te maken. We speelden vaak het zogenaamde 4-4-3 systeem, waardoor ik meer de verbindingsspeler was en niet tijdig kon bijsluiten. Ook speelde ik minder dan ik voorheen gewend was. Ik heb er goed over nagedacht en besloten om terug te keren.”

Tactisch

Fiscaal econoom Gijs Verresen maakt op 25 januari 2015 zijn debuut bij METO en scoorde voor zijn vertrek in 116 competitieduels 77 goals. Met name in 2017-2018 veranderde alles wat hij aanraakte in goud. In de Vierde klasse doelpuntte de aanvaller maar liefst 27 maal. Het kwam hem op een topscorerstitel en uitverkiezing tot Voetballer van het Jaar te staan. Nog meer gepokt en gemazeld? “Het was geen verloren jaar. Met name op tactisch vlak enorm veel opgestoken. Hoe je een elftal wegzet en dat het belangrijk is om je rol te houden”, aldus Gijs Verresen.

Gijs Verresen