Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Fortuna: Textielrace winnen!

Algemeen

WOENSDRECHT – Groep 7 van de Woensdrechtse basisschool Fortuna wil de Textielrace winnen. Dat kunnen ze alleen met voldoende hulp: oude broeken, truien, jassen en sokken die je anders zou weggooien worden tot 30 juni met open armen ontvangen door de leerlingen van Fortuna. Ze kunnen het verschil betekenen tussen winnen en verliezen.

De Textielrace Brabantse Wal is een strijd tussen negen basisscholen die niet alleen proberen de wedstrijd te winnen, maar ondertussen ook leren hoe belangrijk het is om textiel te repareren, recyclen en hergebruiken. De Textielrace is een initiatief van Race Against Waste, een organisatie die zich inzet om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. De race wordt georganiseerd in samenwerking met Saver en De Kringloper. Projectmanager Edith van der Riet verzorgde een gastles bij groep 7 van basisschool Fortuna. Dat er 8000 liter water nodig is om één spijkerbroek te maken, of dat 25% van alle bestrijdingsmiddelen op de wereld wordt ingezet voor de productie van diezelfde spijkerbroeken, dat wisten de leerlingen niet.

Saver-directeur Pascal de Klerk en wethouder Thierry de Heer kwamen op maandag 31 mei naar Fortuna voor de officiële aftrap van de textielrace. De Klerk legde uit dat elk oud T-shirt, ook al zit het vol met gaten, gebruikt kan worden om er een nieuw kledingstuk van te maken. Wethouder Thierry de Heer drukt de leerlingen op het hart dat de wereld niet beschikt over een oneindige voorraad grondstoffen, en dat recyclen daarom belangrijk is. De wethouder weet hoe hij de leerlingen moet motiveren om de race te winnen, want hij verklapt dat de hoofdprijs een schoolreisje voor de hele klas is, naar de Uitvindfabriek in Breda.

Fortuna neemt het in de Textielrace Brabantse Wal op tegen basisscholen El Feth, Petrus en Paulus, RKBS de Zonneberg, OBS de Noordster, basisschool Anton van Duinkerken, Daltonbasisschool De Welle, De Kreek en Sint Maarten. Fortuna-directeur Pieter Krebbekx vindt het belangrijk dat zijn leerlingen meedoen met de textielrace: “Het zorgt voor bewustwording en dat is belangrijk. Het groene en duurzame karakter van de textielrace past perfect in onze visie. Het competitieve element is erg leuk, dat motiveert!” Ondertussen worden in groep 7 al plannen gesmeed om zo veel mogelijk textiel te verzamelen. “Wij gaan winnen”, is het gevoel in de groep, die begint met een affiche die ze op de textielbak op het Colonel Withakerplein gaan plakken. Tot 30 juni is Fortuna de beste bestemming voor oud textiel!