De  Burg. Elkhuizenlaan wordt zondag helemaal in het geel aangekleed.
De Burg. Elkhuizenlaan wordt zondag helemaal in het geel aangekleed. Foto: Bep Tielemans

Doorkomst Roparun Elkhuizenlaan

Algemeen

HALSTEREN - Tweede pinksterdag maandag 6 juni is er na drie lange jaren weer een doorkomst van de Roparun in de Burg. Elkhuizenlaan. Door coronaperikelen vond er in 2020 geen run plaats. In 2021 zorgde die pandemie ervoor dat de teams van lopers en fietsers alleen Zuid-Limburg aandeden. Twee routes eindigend in Landgraaf. Maar nu gaat de Roparun dwars door Nederland. 

Start is zaterdag 4 juni op Airport & Evenementencentrum Twente. Vanaf daar gaan deelnemende teams naar Noord- en Oost Nederland. Vervolgens zet de karavaan koers richting het zuiden. Via Oost-Brabant en Limburg komen zij via Putte de regio West-Brabant binnen. Hierna volgt de bekende route via onder andere Ossendrecht, Hoogerheide en Bergen op Zoom. Door de reconstructie van de Halsterseweg (het noordelijk gedeelte) moet de route een wijziging ondergaan. Echter, na de Tholensweg wordt de vaste route hervat. In Halsteren via de Dorpsstraat, De Beeklaan richting Burg. Elkhuizenlaan. Het doorkomstcomité in die straat en wijk De Beek is al maanden bezig met de voorbereidingen. De eerste ploegen worden rond 03:30 uur verwacht bij het Winkelcentrum De Beek. Daar staan -hopelijk- heel veel familieleden, kennissen, supporters en andere bezoekers te wachten om de deelnemers aan deze loop van meer dan 500 kilometer feestelijk te ontvangen. Op het plein is er een terras waar iedereen tegen een schappelijke prijs kan genieten van een overheerlijk ontbijt. Uiteraard is de totale opbrengst bestemd voor het goede doel, De Roparun. Het comité organiseert deze doorkomst al sinds 2008. Talloze vrijwilligers gaan zondag 5 juni al heel vroeg aan de slag. Want er dienen nogal wat zaken geregeld te worden. Heel belangrijk is dat de totale (lange) Elkhuizenlaan verandert in een gele oase. Voorzien van ladders, touw en andere middelen worden de ballonnen, versiering en vlaggen bevestigd. Uiteraard in de gekende Roparun-kleur GEEL. Als het karwei geklaard is wordt het tijd voor ontspanning. Echter, in de nacht van zondag op maandag krioelt het daar van medewerkers die de doorkomststrook opbouwen. Vanaf 06:00 uur zullen diverse omroepers de teams verwelkomen. Met muzikale klanken van een discotheek én optredens van enkele zangers. 

GEDENKHOEK IS VERNIEUWD

Sinds enkele jaren is er bij de doorkomst een GEDENKHOEK waar iedereen een kaarsje kan opsteken. Nieuw is dat de inrichting van deze plek dit jaar wordt verzorgd door Adrie Rockx van Uitvaartverzorging Verbogt-Rockx. Deze hoek zal op een gepaste en uiterst serene wijze worden vervaardigd. Aanwezigen kunnen daar een moment stilte houden om hun dierbaren te herdenken. Indachtig het motto van de Roparun; “trachten leven toe te voegen aan de dagen waarin geen dagen meer aan het leven kunnen worden toegevoegd”. Deze gedenkhoek is daarom de perfecte plaats om de mensen te gedenken die overleden zijn aan de ziekte waarvoor alle deelnemers aan de Roparun geld bijeen lopen en fietsen. 

TUSSENSTOP RUNNINGTEAM DE BRABANTSE WAL (TEAM 227)

Ook traditioneel houdt het RUNNINGTEAM DE BRABANTSE WAL bij dit winkelcentrum een korte pauze om familie, vrienden en bekenden welkom te begroeten. Dan wacht het allerlaatste deel van deze ultraloop met finish in Rotterdam. Iedereen is 2e Pinksterdag vanaf de vroege uurtjes van harte welkom in de Elkhuizenlaan om alle teams aan te moedigen! Om het goede doel te steunen is er een loterij met schitterende prijzen. Natuurlijk hoopt het doorkomstcomité dat vele mensen de lopers en fietsers komen aanmoedigen voor het restant van deze Roparun editie 2022.

De laan in het geel aankleden voor de doorkomst.
Afbeelding