De nieuwe coalitie met voor in het midden Dominique Hopmans die de kar trok van de formatie in Bergen op Zoom.
De nieuwe coalitie met voor in het midden Dominique Hopmans die de kar trok van de formatie in Bergen op Zoom. Foto: Dennis van Loenhout

Akkoord: ‘Samen Bergen Verzetten’

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen week presenteerden de formerende partijen hun bestuursakkoord met de titel “Samen Bergen Verzetten”. Het akkoord op hoofdlijnen werd ondertekend op het Ravelijn, een plek die symbool staat voor de wijze waarop Bergen op Zoom al eerder moeilijke tijden te boven kwam.

Samen Bergen Verzetten, zo heet het nieuwe bestuursakkoord dat werd gesloten door de coalitiepartijen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, Lokaal Realisme en V-BoZ!. Op veel vlakken borduurt het akkoord voort op het Focusakkoord van 2020. Met het bestuursakkoord in de hand en het Focusakkoord in gedachten, werkt de coalitie toe naar het op orde brengen van de gemeentelijke financiën, het vormen van een nieuwe bestuurscultuur, het verbeteren van de ambtelijke organisatie en het schoon en veilig houden van de gemeente.

VVD-voorman Dominique Hopmans, die de kar van de formatie trok, stelt dat het nieuwe bestuursakkoord een hoofdlijnenakkoord is dat focust op het “wat” zodat met gemeenteraad en samenleving kan worden toegewerkt naar het “hoe”: nieuw beleid. Hopmans is ambitieus, hij stelt dat dit bestuursakkoord de basis moet zijn voor een manier van besturen waarvan hij hoopt dat die over enkele jaren als voorbeeld gaat gelden voor heel Nederland: “Binnen de coalitiepartijen bestaan grote onderlinge verschillen, maar we hebben elkaar gevonden in wat ons bindt”, zegt hij, “daarom is er ook geen onderscheid tussen coalitie en oppositie. Door op eerlijke en realistische wijze scenario’s te schetsen over de kwesties die spelen, brengen we het debat terug naar waar het hoor: de gemeenteraad.

Ook woningbouw is een belangrijk aandachtspunt: waar nu jaarlijks zo’n 230 woningen worden gebouwd in de gemeente wil de nieuwe coalitie dat aantal opschroeven naar zo’n 500 per jaar. Beoogd wethouder Joost Pals, die de gemeentelijke financiën namens Lokaal Realisme al jaren op de voet volgt stelt dat de OZB slechts meestijgt met de inflatie. Die is hoog, maar Pals stelt dat continuïteit boven de “toevalligheid” van inflatie gaat. Eventuele rentestijgingen houdt hij nauwlettend in het oog, voor de meeste schulden van de gemeente is het rentepercentage meerjarig vastgelegd, maar, zo stelt Pals: “De gemeente heeft nog een schuld van ruim 200 miljoen. Elke rentestijging hakt er mogelijk flink in, dus daar kijken we zeker naar.”

Lees verder op pagina 2.

Dat de woorden “Halsteren en “Lepelstraat” niet in het bestuursakkoord voorkomen is iets waarvan Dominique Hopmans hoopt dat de inwoners van die dorpen het op de juiste manier opvatten: “Dit akkoord gaat over de hele gemeente. We spreken over de gemeente Bergen op Zoom omdat we af willen van de tweedeling tussen dorpen en stad. Dat Halsteren en Lepelstraat niet vergeten zijn wordt de komende tijd vanzelf duidelijk. Bovendien, van het nieuwe college woont alleen Letty Demmers in Bergen op Zoom, de rest komt uit de dorpen!”

Grootste partij GBWP voelt zich buitengesloten uit de coalitievorming en steekt dat gevoel niet onder stoelen of banken. Hopmans vindt dat “jammer”. Ik begrijp dat GBWP het zo kan voelen”, zegt hij, “er was bij de formerende partijen geen eensgezindheid over de deelname van GBWP. Ik hoop dat we het negatieve gevoel kunnen wegenemen. Dit bestuursakkoord is een uitgestoken hand, ook naar GBWP.”

VVD-voorman Dominique Hopmans trok de kar van de formatie in Bergen op Zoom