Doorkomst van Runningteam De Brabantse Wal in wijk De Beek enkele jaren geleden.
Doorkomst van Runningteam De Brabantse Wal in wijk De Beek enkele jaren geleden. Foto: Bep Tielemans

Doorkomst Roparun in Elkhuizenlaan/De Beek

Algemeen

HALSTEREN - Na drie jaar wordt het geduld van familieleden, kennissen, supporters, buurtbewoners en overige toeschouwers eindelijk beloond. De Roparun passeert opnieuw de Burgemeester Elkhuizenlaan / wijk de Beek. En dat moet worden gevierd met een passend onthaal van de lopers en fietsers die deze monstertocht van meer dan 500 kilometer afleggen. Het doorkomstcomité is al maanden bezig om deze happening die plaatsvindt in het pinksterweekeinde grondig voor te bereiden. 

Al sinds 2008 werken veel vrijwilligers mee aan deze passage. Er zijn heel nauwe banden met het Halsterse Runningteam De Brabantse Wal, lopend en fietsend met het bekende teamnummer 227.

Even een duik in de geschiedenis. In 2019 vond de “normale Roparun” plaats. Start in Parijs en finish in Rotterdam. Ook voor 2020 lagen de plannen al klaar maar de coronapandemie zorgde ervoor dat alles kon worden afgelast. Geen Roparun in 2020. Omdat COVID 19 ook in 2021 ons leven nog beheerste werd dat jaar een alternatieve (en kortere) loop geprogrammeerd. Deze vond plaats in Zuid-Limburg met twee routes die eindigden in Landgraaf. 

Nu in 2022 doet de Roparun alleen nog maar Nederland aan. Maar, gelukkig de traditie is in ere hersteld. De teams zullen zaterdag 4 juni van start gaan op het voormalige militaire vliegveld Twenthe. Dat heet nu officieel Airport & Evenementencentrum Twente. De route loopt via Oost & Noord Nederland. Daarna zakt men af naar de zuidelijke regionen. Limburg is als eerste aan de beurt. De hele karavaan komt daarna via Putte de regio West-Brabant binnen. 

U heeft enkele weken geleden al in deze krant kunnen lezen dat er in Ossendrecht als vanouds wordt uitgepakt door de organisatie aldaar. Gelukkig kan het weer. Via Bergen op Zoom wordt koers gezet naar Halsteren. Daar komen lopers en fietsers binnen via de Dorpsstraat. En via De Beeklaan wordt dan eindelijk de Burg. Elkhuizenlaan bereikt. Deze lange laan is -zoals al jaren het geval is- uiteraard totaal versierd in de Roparun-kleur geel. Dus zijn er in de hele straat gele slingers, ballonnen en vlaggen. 

Het winkelcentrum De Beek vormt deze dagen het kloppend hart van de doorkomst. Het begint allemaal op zaterdagmorgen 4 juni. Na een stevig ontbijt vertrekt Runningteam De Brabantse Wal naar de startplaats Twente. Uitgezwaaid door hun familieleden en vrienden. Voor het doorkomstcomité en de vele vrijwilligers is zondag 1e Pinksterdag 5 juni spitsuur. Want de bekende gele versiering moet immers worden aangebracht. Het plein wordt ingericht met terrassen, parasols en kraampjes. Een heel karwei maar de medewerkers doen het maar al te graag. Het is uiteindelijk allemaal voor het goede doel. Motto van de Roparun is en blijft “trachten leven toe te voegen aan de dagen waarin geen dagen meer aan het leven kunnen worden toegevoegd”. 

Publiek

Als alles opgebouwd is wordt het tijd voor ontspanning. En daarna het hoogtepunt; vanaf de vroege ochtend op maandag 6 juni (2e Pinksterdag) worden de teams verwacht voor hun doorkomst in de Burg. Elkhuizenlaan. Natuurlijk worden zij verwelkomd door diverse omroepers! En er is muziek van een discotheek en enkele zangers. Maar het belangrijkste onderdeel is het publiek. Iedereen is van harte welkom om de lopers en fietsers met een enorm applaus en aanmoedigingen een hart onder de riem te steken. 

Ontbijt

Vanaf 06:00 uur kan er ontbeten worden tegen een hele schappelijke prijs. Want de inwendige mens dient versterking. Vanzelfsprekend gaat de opbrengst naar de Roparun. Voorts is er die ochtend een loterij met schitterende prijzen. Het winkelcentrum staat bol van de activiteiten. In samenwerking met Kindervakantiespel (KVS) Onder de Panne staan er voor de kinderen onder andere springkussens opgesteld en Oud-Hollandse spellen. Er is dus voor iedereen wat te doen daar op het plein. 

Runningteam De Brabantse Wal maakt bij deze doorkomstplaats een korte stop om hun familieleden, kennissen en supporters te kunnen begroeten. Meestal een zeer emotionele gebeurtenis. Het doorkomstcomité hoopt ook dit jaar vele mensen welkom te mogen heten om alle deelnemende teams feestelijk te onthalen. Want na 3 jaar wachten is het in 2022 eindelijk weer zover; wij kunnen allemaal de deelnemers steunen bij deze ultraloop van meer dan 500 kilometer. Als u de straat binnenkomt ziet u vanzelf de gele erehaag van slingers, ballonnen & vlaggen voor de lopers en fietsers. Uw aanmoedigingen zullen door alle teams zeker worden gewaardeerd. Dus kom 2e Pinksterdag 6 juni naar het winkelcentrum De Beek om uw steun te betuigen! Iedereen is van harte welkom en het is nog gratis ook! 

Graag tot ziens!