Een Djembé lesgroep van Sander Berkvens (Foto: Bertus van Gils).
Een Djembé lesgroep van Sander Berkvens (Foto: Bertus van Gils).

Lentefeest vol met djembé

Algemeen

HUIJBERGEN – West-Afrikaanse percussie gaat om veel meer dan ritme. Het heeft lagen, tonen, het vertelt verhalen over geluk, verdriet en vieringen, het is opzwepend en het speelplezier spat er vanaf, in zowel beeld als geluid. Dat alles is op zondag 22 mei te zien en te horen in MFC De Kloek in Huijbergen, tijdens het Djembé Lentefeest dat slagwerkdocent Sander Berkvens en zijn lesgroepen organiseren.

Al jaren verzorgt slagwerkdocent Sander Berkvens zijn djembélessen in MFC De Kloek. Zijn leerlingen komen van heinde en verre: uit Calfven, maar ook uit Breda, Zwijndrecht, Klundert of Bergen op Zoom. West-Afrikaans slagwerk brengt mensen bij elkaar. “Dit Lentefeest organiseren we voor iedereen die wil komen kijken en luisteren, maar ook voor elkaar”, zegt Sander, “na twee coronajaren waarin we bijna niks konden en mochten willen we onze muziek, ons speelplezier en onze passie weer delen.”

Verhalen

Ondanks de beperkingen van de afgelopen twee jaar is die passie allerminst verminderd bij Sander en zijn leerlingen. “De muziek van West-Afrika boeit me enorm”, vertelt Sander, “de percussie is gelaagd en staat bol van de betekenisvolle ritmes, die allerlei verhalen vertellen, over de oogst, de smidse, de visvangst, maar ook over geluk, feest en verdriet. Ik vind het fantastisch om te spelen en dat ik er dan ook nog in slaag om mijn enthousiasme op anderen over te brengen is het mooiste wat er is.”

Gambia

Met zijn lesgroep Makasi, zijn startersgroep Siya Khona en zijn getalenteerde optreedgroep Tam Tam Fola d’Afrique verzorgt Sander op 22 mei, tussen 13.30 uur en 17.30 uur,  verschillende optredens in MFC De Kloek. “Tussen de optredens door zorgen we nog voor een klein, percussie-verrassinkje en is er ook alle tijd om bij te praten of informatie aan te vragen over een gratis proefles, allemaal onder het genot van een drankje. Bovendien is er een stand van de vereniging You and me for Gambia, waar allerlei leuke spulletjes te koop zijn waarvan de opbrengst ten goede komt aan de mensen in Gambia. Ons Lentefeest is vrij toegankelijk, al stellen we een vrijwillige bijdrage bijzonder op prijs. Iedereen is welkom, wij zorgen dat het een mooi feest wordt!”