Jan, Bram, Saar en Kian vieren het jubileum van Ons Marieke met Beja en Ramona.
Jan, Bram, Saar en Kian vieren het jubileum van Ons Marieke met Beja en Ramona. Foto: Dennis van Loenhout

Twintig jaar plezier bij Ons Marieke

Algemeen

HUIJBERGEN – Als je ergens plezier in hebt, kun je het lang volhouden. Bij het Huijbergse kindercentrum Ons Marieke is plezier het belangrijkste, al 20 jaar lang: “We willen dat iedereen bij ons plezier heeft. De kinderen, hun ouders, ons personeel en wijzelf. Dat lukt nog steeds, en zo lang dat zo blijft gaan we door!”

Ze weten nog precies hoe het allemaal begon, in december van het jaar 2000. Jan en Beja van Mierlo woonden toen net in Huijbergen, nadat ze vijf jaar in Duitsland hadden doorgebracht. Beja – die net moeder was geworden - was daar tandartsassistente, maar haar hart lag bij werken met kinderen. 

Ze vertelt: “Daarom begon ik aan een opleiding voor leidster op een kinderopvang, maar ik wist dat er geen opvang voor onze kinderen zou zijn als ik ergens zou gaan werken. Dus begonnen we ons eigen kindercentrum. Heel handig, want dan kon ik daar ook stagelopen!” Dat liep iets anders: haar stage liep ze deels thuis als gastouder, en deels bij KOM in Bergen op Zoom. Ons Marieke startte vervolgens officieel op 2 mei 2002, aan de Staartsestraat in Huijbergen.

Kleinschalig

Twintig jaar later heeft Ons Marieke zo’n vijftig kinderen – variërend in leeftijd van dertien weken tot elf jaar - onder haar hoede. Die komen voor dagopvang en peuteropvang naar de prachtige locatie – met kinderboerderij! – aan de Staartsestraat. De buitenschoolse opvang is ondergebracht in BSO De SOOS aan de Boomstraat, aan de achterzijde van basisschool Ste. Marie.

“Werken met kinderen verveelt nooit, omdat elke dag anders is. Elke dag heeft zijn vaste momenten, maar alles daartussen is elke dag anders en dat is leuk. Ons Marieke is kleinschalig, dus we kennen alle kinderen en hun ouders. We komen nu op het punt dat we kinderen zien waarvan de ouders ook op Ons Marieke hebben gezeten. Dat zij hun kinderen nu aan ons toevertrouwen is een heel mooi compliment.”

Effectiever

Het bewijst dat kinderen een leuke tijd hebben bij Ons Marieke, en dat is precies waar Jan en Beja, samen met hun collega’s Ramona, Jacqueline en Leonie naar streven.

“Plezier is bij ons het belangrijkste. Dat proberen we altijd uit te dragen, bijvoorbeeld in de voorschoolse educatie. We kunnen leren uit boerderijdieren uit boekjes, maar we kunnen ook met de kinderen naar de boerderij gaan om die dieren in het echt te zien.”

Een ander voorbeeld: “Cirkels kun je inkleuren in een kleurboek, maar we kunnen ze ook gaan zoeken op straat. Kinderen vinden dat machtig leuk, en wij zijn er van overtuigd dat dat de lessen effectiever maakt. Want als je iets leuk vindt, dan is het makkelijker om er goed in te zijn.”

Dependance

Dat plezier aanstekelijk is bewijst Pammy van Mierlo, Jan en Beja’s dochter. “Sinds 2017 runt zij Kindcentrum De Boerderie, onze voormalige dependance in Woensdrecht. We hebben haar nooit onder druk gezet, dus dat zij deze stap uit eigen beweging heeft gezet maakt ons heel trots”, zeggen Beja en Jan, “ze heeft ons enthousiasme overgenomen.” 

Festiviteiten

Met evenveel – of misschien wel meer – enthousiasme viert Ons Marieke komende week haar jubileum. Op maandag 9 mei leven de kinderen zich uit in een speciale sportdag die is samengesteld in samenwerking met het jeugdwerk. Op dinsdag gaan de kinderen de keuken in om cupcakes, hapjes en taartjes te maken. Op woensdag staat het jubileumfeest even op “pauze” – die dag is Jan van Mierlo zelf jarig – maar op donderdag 12 mei zijn alle ouders welkom om te komen kijken naar “Het Talent Van Ons Marieke”, een spetterende show waarin de kinderen hun zang-, dans-, acteer- of ander talentlaten zien. 

Ook in het Pinksterweekend laat Ons Marieke zich zien. Op Tweede Pinksterdag, 6 juni, maakt Ons Marieke het Huijbergse feestweekend nog een stukje feestelijker door van 10.00 uur tot 12.00 uur een schilderworkshop onder leiding van een bekende Huijbergse kunstschilder te organiseren. Vanaf 14.00 uur is iedereen uit de wijde omtrek uitgenodigd om - onder leiding van een Huijbergse DJ - bekende kinderliedjes en andere meezingers te komen zingen op het speelplein van Ons Marieke. “Dat wordt zeker leuk”, beloven Jan en Beja, “zoals we het al 20 jaar leuk weten te houden!”