Afbeelding

Schaken op de Brabantse Wal

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Deze keer belicht René Punt het schaken voor Senioren.

Interne competitie BSV: Inmiddels zijn er 19 ronden gespeeld en staat Halsternaar Berend Ruben, oud-jeugdkampioen (2005), fier bovenaan. Eigenlijk kan Berend alleen nog bedreigd worden door Bas van de Putte. Beide spelers hebben een straatlengte voorsprong op Oliver de Hert en Martin de Smit. Gezien het stabiele goede spel van Berend is hij de grote favoriet.

Externe competities BSV speelt in zowel de zaterdagcompetitie van de KNSB met twee teams net als in de avondcompetitie van de NBSB. We zullen u uiteraard verslag doen van beide.

KNSB-competitie BSV 1 speelt in de 3e klasse G van de KNSB. Daarin staan de Bergenaren op de 4e plaats. Helaas werd in de laatste ronde verloren van het op papier zwakkere HWP 3, anders had BSV nog een plaatsje hoger gestaan. Door de Corona-perikelen hebben sommige teams nog twee wedstrijden te spelen, anderen drie, waaronder BSV 1. Zaterdag wordt gespeeld tegen De Baronie uit Breda. Beide teams hebben 7 punten. BSV uit 6 duels, De Baronie uit 7 duels. BSV 2 In klasse 5G speelt het tweede team van BSV. In deze klasse zijn er nog veel meer wedstrijden niet gespeeld vanwege de Corona. BSV 2 heeft slechts 3 wedstrijden gespeeld, maar wel alle drie gewonnen. Het bovenaan staande De Drie Torens 2 uit Tilburg heeft 2 matchpunten meer, maar ook een wedstrijd meer gespeeld. Naast deze twee teams is ook DSC 1 nog in de race. Zij hebben net zoveel matchpunten als BSV 2, maar twee wedstrijden meer gespeeld. Het lijkt er dus op dat de strijd tussen BSV 2 en De Drie Torens 2 de kampioen gaat opleveren.

Avondcompetitie De avondcompetitie wordt georganiseerd door de Noord Brabantse Schaakbond. Daarin speelt BSV met twee teams. BSV A in klasse 1A en BSV B in klasse 2A. BSV A staat in de 1e klasse A op de 5e plaats. Bovenaan staan De Stukkenjagers C uit Tilburg voor HMC A uit ’s Hertogenbosch. BSV A moet nog spelen tegen De Stukkenjagers B en RSG A uit Roosendaal. BSV B staat ondanks een nederlaag in de laatste ronde nog bovenaan in de 2e klasse A. De concurrenten zijn ESV Rode Lopers A en Raahdseer B. Uiteraard zullen we u de volgende keer proberen te vertellen of BSV B kampioen is geworden of niet.

Schaakproblemen

In het vorige nummer hebben we u de volgende schaakpuzzels voorgeschoteld, waarin in beide stellingen wit wint. In het linker diagram was ook de opdracht hoe snel wit mat kon geven. In het rechter diagram was de afwikkeling naar een gewonnen stelling. In het linker diagram kan wit het snelst, in twee zetten, mat geven door 1. Kg6 Kg8 2. Ta8#

In het rechter diagram kan wit winnen via 1. Pe7 h1D (er zijn meer zetten mogelijk) 2. g6+ Kh6 3. Pf5+ Kh5 4. Pg3+ en wint de dame. De winstvoering is dan niet moeilijk meer. Achteraf kan gezegd worden dan 1. … h1P, promotie tot paard misschien sterker is dan tot dame. Dan is zet Pg3+ niet goed. Maar ook dan wint wit omdat de witte pion gaat promoveren. Volgende keer twee nieuwe schaakproblemen.

Dan nu de nieuwe problemen, ook hier geldt weer: hoe wikkelt wit af naar een gewonnen stelling? Veel succes.

                        

Schaakprobleem links
Schaakprobleem rechts