Citroenpendelvlieg
Citroenpendelvlieg

Insecten in je tuin

Algemeen

In de krant las ik onlangs over de verkiezing van Het insect van het Jaar 2022. Er zijn een 5-tal soorten genomineerd en later wordt de Waterschorpioen gekozen tot winnaar. Vier soorten kende ik wel, maar van de Kikkerbillenbijter had ik nog nooit gehoord. Dat is dan een soort steekmug, die het op kikkers voorzien heeft. De verkiezing moet jaarlijks gaan plaatsvinden.

Je leert best veel als je op speurtocht gaat door je eigen tuin en soorten ontdekt die je echt even op moet zoeken om erachter te komen hoe ze heten. Zo hoorde ik over iemand, die een soort niet op naam kon brengen en uit ging zoeken wat het dan kon zijn. Er werd hem verteld dat hij een nog niet op naam gebracht exemplaar had ontdekt. Stel je voor dat zo’n insect een naam moet krijgen en dat die dan naar je vernoemd wordt. In onze tuin zien we soms vliegensoorten, die er voor mij zo mooi uitzien, dat ik ook nieuwsgierig word, wat het is. Zo hadden wij al een Gewone Schorpioenvlieg (foto), een Muurrouwzwerver en een Citroenpendelvlieg (foto).

Ergerde ik me eerder aan al die zandhoopjes tussen de tegels van het terras, kijk ik er nu toch anders tegenaan. Die blijken van zandbijen, groefbijen of graafwespensoort te zijn, die verder totaal niet schadelijk zijn. Ze zijn juist nuttig, omdat ze zorgen dat er minder ongedierte en plagen in je tuin aanwezig zijn. Voortaan dan maar gewoon het zand even wegvegen als het te erg wordt en ze hun gang laten gaan.

Ria Hogerwaard

Scorpioenvlieg