Afbeelding

“Iets betekenen voor mensen is prachtig en machtig!”

Algemeen

HOOGERHEIDE/WOENSDRECHT - “Mooie spullen kunnen we nog steeds heel goed gebruiken, omdat er steeds meer mensen zijn die onze hulp kunnen gebruiken”, zegt voorzitter Richard Musters van de 40-jarige Stichting Herwonnen Levenskracht. 

Musters doelt niet alleen op kinderen met een beperking. HL sprong onlangs ook in de bres voor Oekraïense vluchtelingen, de stichting zorgt dat kinderen van minima kunnen deelnemen aan Jeugdland, verzorgde in samenwerking met de BWI en Lots of Fashion kledingvouchers voor minima en de lokale HL-comités organiseren al jaren amusementsmiddagen en bingo’s voor ouderen. De Verwendag voor zieken maakt dit jaar bovendien een comeback, belooft Musters: “Dat moet gewoon, die mensen hebben het nodig”, zegt hij. De financiën die nodig zijn om al die activiteiten op te zetten worden gegenereerd met de verkoop van goederen die mensen aan HL doneren. Die goederen, die vroeger met een oude tractor huis-aan-huis werden opgehaald en tegenwoordig elke zaterdag kunnen worden bezorgd bij de loods aan de Grindweg, werden aanvankelijk verkocht in een rommelmarkt in ´t Trefpunt die 47 jaar geleden voor het eerst plaatsvond. Later verhuisde die naar MFC Kloosterhof en kwam er kringloopwinkel in ´t Blickvelt in Woensdrecht om een stabielere inkomensstroom te genereren. 

Inmiddels is er zelfs een pop-up store van HL in de voormalige Aldi-supermarkt naast de kerk in Hoogerheide en houdt de stichting regelmatig kofferbakverkopen. “Onze rommelmarkt bestaat al 47 jaar”, zegt Musters, “de stichting om alles in goede banen te leiden werd pas een paar jaar later opgericht.” 

Om het jubileum van HL te vieren organiseert de stichting op zaterdag 21 mei een reünie voor alle vrijwilligers en oud-vrijwilligers van de stichting op het terrein van de loods aan de Grindweg. Aanmelden kan via bestuur@herwonnenlevenskracht.nl . “We hopen dat het druk wordt”, zeggen Musters en Joosen, “want onze stichting heeft in de loop der jaren enorm veel goede vrijwilligers gehad. Suus de Moor bijvoorbeeld, die het stokje van de oprichters overnam. Louis en Mieke Bril, die vorig jaar helaas allebei zijn overleden aan corona, maar die zich altijd hebben hardgemaakt voor onze doelgroepen. Of Ad van Loenhout en Karin Oerlemans, die hebben geholpen om HL met de tijd mee te laten gaan, door te zorgen dat onze loods en de kringloopwinkel er kwamen. Ook oud-voorzitter Wim van Geest en zijn bestuur hebben veel gedaan voor HL en wij willen die lijn voortzetten. We werken inmiddels als een professioneel bedrijf dat aan alle eisen voldoet, maar nog steeds met vrijwilligers werkt. Goede vrijwilligers kunnen we altijd gebruiken. Weten dat je iets betekent voor mensen die je hulp keihard nodig hebben is prachtig en machtig!”

Jos Joosen weet nog hoe zijn opa de rommelmarktspullen opsloeg in zijn zwembad: “Als hij onze loods, onze winkels en onze professionele organisatie zou kunnen zien, zou hij zo weer mee willen doen. Hij zou heel erg trots zijn, zeker omdat zijn achterkleinzoons, mijn zoons Justin en Wesley, nu ook bij de stichting zijn betrokken. HL kruipt in je bloed.”