Afbeelding

Vluchtelingen op Halsteren in 1944-1945

Algemeen

In de oorlog 40/45 is het eiland Tholen, zoals ook andere Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, door de Duitsers onder water gezet.

Dit was een onderdeel van de Atlantic Wall, een kustverdedigingswerk in West-Europa dat van Noorwegen tot aan Spanje liep. Meestal was dit aan de kust in de vorm van bunkers en afweergeschut.
Alleen was men toen bevreesd dat er een ook invasie met vliegtuigen en of paratroepen achter de kust kon plaatsvinden, daarom koos men voor de goedkoopste oplossing en zetten ze alle polders onder water.

Verplicht

Begin 1944 werd verordend dat alle bewoners van Tholen hun eiland moesten verlaten en elders onderdak moesten zoeken, wie dit eind februari niet had gedaan werd ergens verplicht gedropt.

Onderdak

Een aantal personen zocht en vond onderdak in Halsteren, zo kwamen er gezinnen uit Oud Vossemeer op de Vetterik terecht. Maar op meer plekken vond men onderdak, hierover zijn interessante verhalen te vertellen, en daarover gaat het nu!

Verhalen
De meeste van die mensen leven niet meer of zijn al flink op leeftijd, maar ik stel me zo voor dat er thuis over gepraat is door vaders en moeders of andere familie die dit van dichtbij hebben meegemaakt.

Geschiedenis

Die verhalen of anekdotes wil ik graag verzamelen en er een artikel over maken. Juist nu met de Oekraïense vluchtelingen mag een stuk van onze eigen geschiedenis over zoiets niet verloren gaan.

Informatie

Dus hebt u informatie of zelfs een heel verhaal voor mij, neem dan contact op. Het gaat dus niet specifiek over dat verhaal maar over alles wat er is voorgevallen, en dan in voor- en tegenspoed. Voordat alles verleden tijd is.

Graag tot horens,

Twan Simons. 

e-mail: ag.simons@kpnmail.nl 

of via De Halsterse Krant:
info@minervepers.nl