Peter Blommerde krijgt de Koninklijke onderscheiding opgespeld door de burgemeester.
Peter Blommerde krijgt de Koninklijke onderscheiding opgespeld door de burgemeester. Foto: Bep Tielemans

Koninklijke onderscheidingen in Woensdrecht

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - Elk jaar regent het rondom Koningsdag lintjes. In deze periode worden vele Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen mensen die zich op een bijzondere of uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. De geschiedenis van die onderscheidingen gaat terug tot de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815. 

In gemeente Woensdrecht werden dinsdag 26 april acht inwoners verrast en vervolgens gehuldigd. Het voltallige nieuwe college van Burgemeester en Wethouders trok eropuit om deze onderscheidingen uit te reiken. 

Peter Blommerde

In zijn door prachtige tuin omringde woning te Ossendrecht werd eerst Peter Blommerde verrast. Hij ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn het trainerschap bij de Atletiekvereniging SPADO waar hij al 25 jaar leden en individuele (top)atleten uit Nederland en België coacht. Blommerde zelf was vroeger een heel goed speerwerper en zijn beide zoons Jeroen en Bjorn werden dit onder zijn leiding ook. Jeroen Blommerde zat in het complot dat zijn vader op de Koningsdag ‘s ochtends vroeg thuis werd verrast. Nadat burgemeester Steven Adriaansen het Koninklijk lintje had opgespeld, noemde Jeroen zijn vader in een indrukwekkende speech ‘de meest inspirerende persoon die hij kent’. “Pa werd nooit boos als wij in een wedstrijd niet zo goed presteerden, wel als we niet goed trainden. Wij zeggen altijd dat atletiek geen hobby voor hem is maar ‘manisch’. Dat hij deze Koninklijke onderscheiding ontvangt is echt een heel mooi moment.”

Peter Blommerde werd nog om andere belangrijke redenen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zo is hij al dertien jaar deelnemer aan en initiatiefnemer van het 8-lanen project in Ossendrecht. Ook deelt hij al enkele tientallen jaren als spreker, onderzoeker en motivator zijn kennis op het gebied van natuur. De onderscheiding had Blommerde helemaal niet verwacht ‘voor zijn uit de hand gelopen hobby’s’. “Bij alle plantenprojecten zijn mensen nodig en zonder ‘mijn team’ is niets mogelijk. Ook is een goede samenwerking met de gemeente heel belangrijk.” Juist toen Blommerde dat zei arriveerden ‘z’n mannen’ voor een gezamenlijke toost. Het college werd nog even rondgeleid door de prachtige tuin en vertrok daarna naar Putte.

Frans van Gaal

In Putte werd Frans van Gaal op het hertenkamp dat hij beheert verrast met een Koninklijke onderscheiding. Zijn inzet voor de gemeenschap is enorm: 44 jaar voorzitter en later penningmeester voor De Zwaanvissers, 15 jaar voorzitter, prins carnaval en grootste boer bij Carnavalsstichting De Grensneus,16 jaar actief lid en vrijwilliger bij Postduivenvereniging Grensduif, 8 jaar vrijwilliger en bestuurslid bij Herwonnen Levenskracht Putte, beheerder van het hertenkamp in Putte, 27 jaar vrijwilliger bij KBO Putte, bestuurslid (en medeoprichter) van Stichting Lichtstoet Woensdrecht en lid van Organisatiecomité 750 jaar Putte. In het bijzijn van zijn gezin werd Van Gaal gehuldigd.

Paula Teijsen-van der Poel

In haar bosrijk omgeven woning werd vervolgens Paula Teijsen-van der Poel uit Putte onderscheiden als Lid in de Orde van oranje Nassau. Zij ontving het Lintje voor als vrijwilliger en secretaris bij Vereniging Fanfare De Volharding en als secretaris en beheerder clublokaal van Stichting Fanfare De Volharding. Ook is Paula Teijsen al tientallen jaren enthousiast vrijwilliger en bestuurslid technische commissie bij Tennisvereniging De Put. Vanwege knieproblemen heeft ze zelf helaas moeten stoppen met tennissen, maar ze blijft zich graag inzetten voor de vereniging. Zij was door Ludo Hoendervangers van de muziekvereniging op het juiste moment thuis omdat hij haar had gezegd dat ze op de foto moesten voor de gouden bruiloft. 

Wout den Daas

In MFC de Biezen in Putte viel Wout den Daas een koninklijke verrassing ten deel, in het bijzijn van tientallen leden van de biljartvereniging. Den Daas is er al 25 jaar voorzitter, penningmeester en bestuurslid bij Biljart Vereniging De Biezen. Ook is hij penningmeester, voorzitter, bestuurslid bij Herwonnen Levenskracht Putte, 14 jaar bestuurslid bij Zaandamse tafeltennisclub ZTTC en bestuurslid en penningmeester bij EHBO Putte, bij Bewoners Belangen Vereniging en Huurders Belangen Vereniging Putte. “Ik ben echt sprakeloos”, zei Wout den Daas na de mooie woorden van de burgemeester en bloemen van wethouder Van der Beek. Hij bedankte iedereen. “Ik doe dit alles met liefde en plezier voor vrienden om me heen en het komt altijd goed.”

Gerald de Waal

Gerald de Waal uit Huijbergen ontving een Koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange bestuurlijke inzet bij de plaatselijke voetbalvereniging en oprichter van de activiteitencommissie bij VIVOO. De Waal is er 16 jaar trainer van de jeugd, dames 2 en heren 3. Ook is hij 20 jaar vrijwilliger bij het 4 mei comité Huijbergen en al 42 jaar vrijwilliger bij Stichting Vrienden van Bokkie. Daarnaast is Gerald de Waal al jaren bestuurslid bij de Wandelende Tak en 8 jaar bestuurslid bij Tennisvereniging Huijbergen.

Mariëtte van der Vliet

Ook in Huijbergen kreeg Mariëtte van der Vliet een Lintje uitgereikt. Zij is vrijwilliger en oprichter van M.S. patiënten contactgroep omgeving Bergen op Zoom en is 19 jaar lid van het parochiebestuur bij de Rooms-Katholieke Kerk Hoogerheide. Zij is 20 jaar stervensbegeleider in de gemeenten Kalmthout en Woensdrecht en lid en ervaringsdeskundige van het Cliëntenplatform gemeente Woensdrecht. Ook is Mariëtte van der Vliet lid Cliëntenraad ISD Brabantse Wal en actief als ervaringsdeskundige Wmo adviesraad gemeente Woensdrecht.

Jac Broos

In Hoogerheide ontving Jac Broos een Koninklijke onderscheiding voor 35 jaar inzet als jeugdleider, leider, scheidsrechter, bestuurslid, wedstrijdsecretaris en vrijwilliger bij RKVV METO. Broos is ook bestuurslid van KPJ Roosendaal, (jeugd)leider bij WVV’67 en vrijwilliger, bestuurslid en secretaris bij Vogelvereniging Vogelvreugde. 

Frans Schuurbiers

Als laatste was het de beurt aan Frans Schuurbiers uit Hoogerheide, hij werd door burgemeester Steven Adriaansen Koninklijk onderscheiden voor zijn jarenlange inzet als bouwer van praalwagens en tevens voorzitter van Bouwclub ‘De Bokkenrijders’. Schuurbiers is ook al 22 jaar vrijwilliger en adviseur bij Bouwclub ‘De Bokkenrijders’ en net zo lang voorzitter van Postduivenvereniging ‘Vlug en Eerlijk’. Ook is hij 7 jaar jeugdleider en -trainer bij Voetbalvereniging Vivoo.

Voor alle acht te onderscheiden inwoners gaf burgemeester Steven Adriaansen dinsdagochtend een mooie toespraak. Er werd uit volle borst gezongen door het voltallige college om het bijzondere moment in het leven van de decorandi extra feestelijk te maken.

Dhr de Waal krijgt zijn onderscheiding
Mevr. van der Vliet
Mvr van der Vliet krijgt haar onderscheiding
Dhr Broos met zijn onderscheiding
Er werd hier flink gezongen
Dhr. Schuurbiers met zijn onderscheiding
Fervent bestuurder Frans van Gaal werd verrast op het hertenkamp in Putte dat hij beheert.
Paula Teijsen-van der Poel werd gehuldigd voor inzet op muzikaal en sportief gebied.
Onderscheiden Wout den Daas ontvangt bloemen van wethouder Lars van der Beek.
Onderscheiden Wout den Daas bij MFC de Biezen.
Ook een attentie vanuit de biljarters.
Gezellig aan de oranje tompouce.