Afbeelding

Schaken op de Brabantse Wal

Algemeen

Het vorige schaakartikel in deze krant is alweer van februari. Tijd dus om weer een update te geven over het schaakgebeuren in onze regio. BSV is de vereniging waarin zowel Bergenaren als schakers uit de omgeving hun hobby komen beoefenen. Dat is bij de senioren op de vrijdagavond vanaf 19.30 in de dependance van ’t Rijks scholengemeenschap aan de Rijtuigweg in Bergen op Zoom. En de jeugd traint en speelt op de dinsdagavond van 18.30 – 19.30 in het Juvenaat aan de Pater Dehonlaan in Bergen op Zoom. Informatie via info@bozschaak.nl.

Deze keer belicht René Punt de jeugd: 

Lessen: Er wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Stappenmethode. Er zijn 6 stappen en vele tussenstappen. Iedere stap wordt in ongeveer een jaar doorlopen onder begeleiding van veelal gediplomeerde schaaktrainers. In de jeugd van BSV wordt in alle 6 stappen les gegeven. Als leerlingen alle stappen doorlopen hebben, horen ze potentieel tot de betere schakers van de club. Inmiddels hebben vele jeugdschakers de overstap naar het seniorenschaak gemaakt. Op dit moment maken zelfs twee van die vroegere jeugdspelers een kans om ook bij de senioren kampioen te worden.

Competities: Inmiddels zijn er voor het kampioenschap twee perioden volledig gespeeld. Er wordt gespeeld in drie groepen respectievelijk de koningsgroep, torengroep en de pionnengroep. Gedurende het jaar zijn er drie perioden waarin het kampioenschap wordt uitgevochten met promotie en degradatie. 

Koningsgroep: De 2e periode is inmiddels gespeeld en er zijn twee spelers op de eerste plaats geëindigd, namelijk Casper Room en de jeugdkampioen van 2018 en vorig jaar Dion Winterberg. Tano van Schilt, ook uit Halsteren is derde geworden. Maar waarschijnlijk zullen deze drie spelers het in de 3e periode gaan uitmaken wie uiteindelijk de jeugdkampioen van 2021-2022 wordt. Maar in die 3e periode zal het spannend worden want Jules van Raaij, nieuwkomer bij BSV, heeft in zowel de pionnengroep als de torengroep steeds 100 % gescoord. Jules speelt ook al bij de senioren mee en scoort daar relatief goed. Jules kan het de drie eerder genoemde spelers best lastig maken. Inmiddels is ook de 3e periode gestart en heeft Casper Room gewonnen van Jules van Raaij en Tano van Schilt gewonnen van Tom Keijzer. Geen geweldige start dus voor de promovendi.

Torengroep: De Torengroep werd in de 2e periode dus gewonnen door Jules van Raaij. Met hem gaat ook Tom Keijzer naar de koningsgroep. Inmiddels is deze torengroep uitgegroeid naar een redelijk sterke competitie. In de 3e periode Heeft Martin Schoones gewonnen van Teun van Herel en Tristan Huibregtse van Tim van Pierik. Dus ook hier hadden de promovendi het moeilijk.

Pionnengroep: In de Pionnengroep zijn kampioen Teun van Herel en Tim Pierik gepromoveerd naar de Torengroep en zullen ze dus daar kunnen bewijzen wat ze waard zijn. In deze pionnengroep spelen ook drie meisjes mee. Deze zullen, samen met Anna van der Heijden, in een aparte competitie gaan uitmaken wie de meisjeskampioen van BSV wordt. In de 3e periode won Willem de Groot van Milan Kommers en speelden Tobin Windsma en Maurits de Groot remise.

Damegroep: In de damegroep (genoemd naar het schaakstuk dame) wint Selva Mansuroglu van Anna van der Heijden. De andere twee dames te weten Lexi Bogers en Annika Timmers kwamen nog niet in actie.