Kikkers Kooiheide
Kikkers Kooiheide Foto: Ria Hogerwaard

De Kooiheide in Huijbergen

Algemeen

Omdat we toch in de buurt moesten zijn van Huijbergen, gaf dit ons mooi de gelegenheid om daar onze wandeling te maken. Sla in Huijbergen de Bergsebaan in. Je kan daar de wandeling beginnen waar je wil en zo lang maken als gewenst. Wij rijden altijd door tot het informatiebord en gaan daar het bos in. Lopen dan tot eind van het pad, daarna rechts en dan linksaf langs de afrastering van de vliegbasis. Op een gegeven moment kom je dan bij een mooi ven.

Deze slibvijver is onderdeel van een ecologische verbindingszone met aflopende oevers. Het is een mooi leefgebied voor veel kikkers en salamanders. Tijdens de paartijd van de kikkers brengen ze een compleet concert ten gehore. Prachtig gezicht als je de gekleurde facetten van de ogen boven water ziet. Ook hier zitten weer Dodaars en het IJsvogeltje had daar een tijd geleden in een van de steile wanden van het waterloopje naar het ven een nestholte. Het viel ons op, dat de waterstand van het ven laag was. In het bosgedeelte horen we enkel Tjiftjafs, Roodborstjes, Merels en we zien een koppeltje Goudhaantjes. Watervlugge vogeltjes die een heel ijl geluidje maken en moeilijk op de foto te krijgen zijn. Maar soms heb je geluk. De Goudhaan is het kleinste vogeltje van Europa. Hij heeft een gele kruinstreep met zwart afgezet.

De begroeiing bestaat vooral uit berken, wilgen, bramen en kruidachtige planten, die in de zomer weer veel vlinders en libellen lokken. De Kooiheide grenst aan Vliegbasis Woensdrecht en dankt zijn naam aan de vroeger daar gelegen eendenkooi. Sportievelingen kunnen zich hier uitleven, want er is een trimparcours uitgezet.

Ria Hogerwaard

Goudhaantje