Turfmanneke in natte natuurparel het Halsters Laag. (Foto: Frans Tijink).
Turfmanneke in natte natuurparel het Halsters Laag. (Foto: Frans Tijink).

Ontdek natuurparel Halsters Laag

Algemeen

LEPELSTRAAT - REGIO - Op zondag 1 mei verzorgt IVN Groene Zoom een excursie in het Halsters Laag, tussen Fort de Roovere en Steenbergen. Ga samen met de natuurgids op zoek naar waardevolle vochtige vegetaties en de boeiende geschiedenis van dit gebied.

Het Halsters Laag is door de provincie aangewezen als ‘natte natuurparel’ en is in beheer bij Staatsbosbeheer. Sinds het verwijderen van de rijke bovenlaag in 2009 krijgen goede kwaliteit kwelwater en waardevolle vegetaties volop kansen. Met de gids passeren we natte graslanden en een broekbos. Op zoek naar onder andere wilde gagel, moerashertshoorn, veenpluis, zonnedauw en veenmos. 

Nu nog zijn restanten te zien van veenwinning, die in dit gebied teruggaan tot de 13e eeuw. 

Verdediging

Het Halsters Laag diende ook als verdedigingslinie, zeker zes keer in de geschiedenis is het gebied onder water gezet om Bergen op Zoom en Zeeland te beschermen tegen de vijand. Meer over deze inundatie tijdens het wandelen.

Praktisch:

De wandeling start op 1 mei om 10.00 uur op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, voorbij Laageinde 26, Lepelstraat. Rond 12.30 uur zijn we terug op de parkeerplaats.

Deelname is gratis. Tip: laarzen of waterdichte schoenen en verrekijker.