Scheidend wethouder Hans de Waal wordt omhelsd door zijn dochter Amanda.
Scheidend wethouder Hans de Waal wordt omhelsd door zijn dochter Amanda. Foto: Dennis van Loenhout

“Signing off!”

Algemeen

HOOGERHEIDE – “Wethouder Hans de Waal, signing off”, met die woorden – en een hoorbare brok in de keel - nam wethouder Hans de Waal tijdens de raadsvergadering van 21 april definitief afscheid van de lokale politiek. Zijn collega Henk Kielman deed hetzelfde, met de mededeling dat hij zich verheugt op het bezoek van burgemeester Steven Adriaansen voor zijn honderdste verjaardag.

Acht jaar lang was Hans de Waal wethouder namens ABZ in de gemeente Woensdrecht. Die rol vervulde hij volgens burgemeester Steven Adriaansen “met verve”. 

Adriaansen herinnerde de gemeenteraad aan de strijd die De Waal voerde om zwembad De Plantage voor Hoogerheide te behouden, aan hoe hij zélf naar de Raad van State toog om het geplande zorgcomplex aan de Raadhuisstraat te verdedigen, hoe hij vocht om ervoor te zorgen dat Woensdrecht geen krimpgemeente zou worden, hoe hij ondanks de stikstof- en PFAS-crisis toch de doorgang van bouwprojecten wist te verzekeren, hoe hij talloze sportkampioenen ontving en altijd over elke sport kon meepraten en hoe hij alleen een stropdas droeg als hij op bezoek ging bij echtparen die een huwelijksjubileum vierden. 

“Hans is betrokken, bevlogen en recht voor zijn raap”, aldus Adriaansen, “bij hem is het ‘what you see is what you get’. Je verdient het om te gaan genieten van je kinderen en kleinkinderen, met Joke aan je zijde!”

Bouwprojecten

Collega-wethouder en partijgenoot Lars van der Beek roemt de “humor en stoere” praat van De Waal: “We hebben hard gewerkt”, zegt hij, “je was soms dominant, zelfs een tikje arrogant, maar je bent vooral een gouden vent met een zachte kant die naar buiten komt als je mensen kunt helpen, zoals toen Circus Barami in de coronacrisis een verblijfplaats zocht. Dat regelde jij wel even. Die verhalen blijven ons bij!” 

Kleinkinderen

Zelf bedankte De Waal informateur Toine Theunis voor de snelle formatie: “Ik zei nog dat je het op je gemak moest doen, ik had gedacht dat ik nog wel een paar maanden aan kon blijven, maar jij stak daar een stokje voor!” grapt hij. Als hij de bouwprojecten waaraan hij als wethouder meewerkte opsomt, realiseert hij zich zelf hoe lang die lijst is: “Van het oude viaduct aan de Onderstal heb ik nog een stukje op mijn kantoor staan”, zegt hij, “nu ga ik aan de slag in het advocatenkantoor van mijn dochter Amanda, en met mijn eigen adviesbureau. Maar ik ga vooral zorgen dat de kleinkinderen meer aandacht van opa krijgen nu hij, zoals ze zeggen, niet meer de baas van de gemeente is. Wethouder Hans de Waal, signing off!”

Ook voor wethouder Henk Kielman betekende de raadsvergadering van 21 april het afscheid van de lokale politiek. Dat afscheid nam hij eigenlijk al in 2018, toen hij stopte als raadslid. De vraag of hij wethouder wilde worden kwam onverwacht, maar Kielman zei “ja”, en stond daarmee de afgelopen vier jaar aan het hoofd van de Woensdrechtse financiën. “Als een dirigent voor je orkest”, omschrijft burgemeester Adriaansen de stijl van Henk Kielman als wethouder: “Je laat de gemeente achter met zwarte cijfers, en dat is een prestatie. Eind 2019 stonden we er heel anders voor, maar dat tij heb je weten te keren.” VVD-fractievoorzitter Marius Bakker schetst het beeld van een wethouder die staat voor het verantwoord uitgeven van geld: “Zo was je een groot tegenstander van de konijnenpijp die in de Antwerpsestraatweg werd aangelegd. Je vond het geldverspilling, zei dat geen dier die wildtunnel zou gebruiken, en later is met camerabeelden aangetoond dat er inderdaad nauwelijks dieren doorheen gaan. Jou kunnen we zeker geen tunnelvisie verwijten. Met de bezoeken aan ondernemers die je tijdens de moeilijke coronatijd aflegde heb je veel goeds gedaan. Je bent een integer, standvastig en betrokken mens.”

Kielman zelf geeft toe dat het een beetje pijn doet om de gemeenteraad voor de laatste keer toe te spreken: “Tenminste”, lacht hij, “ik dénk dat het de laatste keer is, maar dat dacht ik in 2018 ook. Het was een bijzondere tijd, en ik kan nu met een gerust hart rustig aan gaan doen. De financiën zijn goed, en er zijn veel bouwplannen in de gemeente. We zeggen allemaal dat niemand in Woensdrecht buiten de boot valt, dus ook ik niet. Ik vertrek met het geruste gevoel dat wethouder Rainier Schuurbiers een seniorenwoning voor me gaat bouwen, dat wethouder Thierry de Heer zorgt dat die duurzaam is, en ik weet dat mijn opvolger Jeffrey van Agtmaal die gaat betalen. In die woning ga ik zitten wachten op mijn honderdste verjaardag, en dan zal ik de burgemeester – die dan ook al 75+ is – met plezier ontvangen!”

Scheidend wethouder Henk Kielman geeft de bloemen die hij krijgt aan zijn echtgenote Liesbeth.