Startschot Waterpoort; Rini Wagtmans (2e van links) met wielervrienden (v.l.n.r.) Koos Moerenhout, Ad van Overveld en Marnix Venix nemen een fiets in ontvangst voor de actie Fietsen voor Oekraïne.
Startschot Waterpoort; Rini Wagtmans (2e van links) met wielervrienden (v.l.n.r.) Koos Moerenhout, Ad van Overveld en Marnix Venix nemen een fiets in ontvangst voor de actie Fietsen voor Oekraïne. Foto: Petra Huijsmans

Startschot Waterpoort voor 6 nieuwe fietsroutes

Algemeen

REGIO - Waterpoort organiseerde Startschot Beleef Waterpoort op de fiets. Tijdens dit druk bezochte evenement in Oud Gastel werden zes spiksplinternieuwe fietsroutes overhandigd aan bekende oud-profwielrenners, zoals Rini Wagtmans. Bovendien konden de aanwezigen kennismaken met streekproducten.

“Elke route brengt je op plekken waar je nog nooit geweest bent, zelfs als je al heel lang woont in een van de zes gemeenten grenzend aan het Volkerak. Je kunt in totaal 265 kilometer afleggen langs 47 gastheren en 33 streekproductenwinkels en leert je eigen streek op een hele nieuwe manier kennen. Ik raad iedereen aan om direct op de fiets te springen want de komende tijd kun je door stempels te verzamelen leuke prijzen winnen, zoals een mand vol streekproducten. De routes zijn te downloaden op www.waterpoortwerkt.nl/fietsroutes”, zegt voorzitter Thomas Zwiers van waterpoort. 

Het evenement was ook een unieke gelegenheid om in contact te komen met oud-profwielrenners. Rini Wagtmans uit St.Willebrord, wielrenner van 1968 tot 1972, mocht de nieuwe fietsroutes in ontvangst nemen. Hij vertelde trots hoe hij in de streek rond het Volkerak zijn trainingsrondjes reed om vervolgens etappes te winnen in de ronde van Spanje, Frankrijk en Italië “En als ik dan ergens ver weg op de wereld dacht aan het Kromstraatje bij Oud-Gastel, dan werd ik altijd blij. Want nergens anders is het zo mooi!”. Ook andere oud-wielerkampioenen uit de regio, zoals Stef Clement, Koos Moerenhout, Keetie van Oosten-Hage en Martin Venix vertellen nog graag over de liefde voor het fietsen en hoe de tegenwind op de polderwegen hen gevormd heeft. En ook al wonen ze niet allemaal meer in de buurt, ze blijven zich ambassadeurs van hun regio voelen.

De wielrenners doneerden € 1000,- aan een actie voor fietsen voor Oekraïne. (Foto’s: Petra Huysmans Fotografie).

Startschot Waterpoort; v.l.n.r. Marnix Venix, Esther Prent (wethouder Steenbergen) Rini Wagtmans, Koos Moerenhout, Hans Kleij (programmadirecteur Zuid-Holland), Thea Bot (wethouder Goeree-Overflakkee), Kees de Jong (bestuurslid Waterschap Brabantse Delta).