Afbeelding

Tegen komst biomassacentrale

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - In de gemeenteraad van Bergen op Zoom is door Lokaal Realisme en GBWP een motie ingediend als oproep om bezwaar te maken tegen de komst van een biomassacentrale. 

Op 11 maart 2022 is de ontwerp-beschikking gepubliceerd voor de aanvraag van SABIC om een houtpellet gestookte biomassa installatie en een hete-oliefornuis te bouwen en in gebruik te nemen te Bergen op Zoom.

Lokaal Realisme en GBWP vinden ‘met de kennis van nu het oprichten van een biomassacentrale ongewenst’ en er zijn meer politieke partijen en instanties die er hetzelfde over denken. Tot en met 25 april kan een zienswijze worden ingediend. In de motie wordt het college opgedragen om namens de gemeenteraad van Bergen op Zoom een zienswijze in te dienen bij het daartoe bevoegd gezag, zijnde de OMWB, op de ontwerp-beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op de aanvraag van Sabic te Bergen op Zoom.

De indieners van de motie vinden dat SABIC regelmatig communiceert met omwonenden maar dat in dit geval de omgevingsdialoog ontbreekt. De effecten van de installatie zullen vooral bewoners in de kern Halsteren raken, gelet op de korte afstand tussen de installatie en de woningen in de directe omgeving van SABIC. Er zit slechts een bescheiden groenstrook tussen het bedrijventerrein en de woonomgeving. De uitstoot van CO2 bij houtstook is aanzienlijk hoger dan bij gas. De biomassa-installatie vergt bovendien een miljoenensubsidie van het rijk.

Is het maatschappelijk aanvaardbaar om Nederlands belastinggeld door te sluizen naar Saoedi-Arabië, waar het moederbedrijf van Sabic is gevestigd dat nog steeds sterk inzet op investeringen aldaar in het gebruik van fossiele brandstoffen?

Verzocht wordt het bovenstaande te betrekken bij de beoordeling van de aanvraag, af te zien van het verlenen van de gevraagde vergunningen en met het bedrijf te overleggen over betere oplossingen.