Ondertekening van het coalitieakkoord in gemeente Woensdrecht.
Ondertekening van het coalitieakkoord in gemeente Woensdrecht. Foto: Gemeente Woensdrecht

Coalitieakkoord Woensdrecht

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - De partijen ABZ, CDA en D66 hebben dinsdagmiddag het coalitieakkoord ‘Stabiel en daadkrachtig voor Woensdrecht’ ondertekend. Jeffrey van Agtmaal (CDA), Lars van der Beek (ABZ), Thierry de Heer (D66) en Rainier Schuurbiers (ABZ) zijn namens de partijen de kandidaat wethouders. In de raadsvergadering van 21 april zijn zij beëdigd. 

Portefeuilleverdeling voor de bestuursperiode 2022-2026 in gemeente Woensdrecht is als volgt:

Burgemeester drs. Adriaansen: Openbare orde en veiligheid; Dienstverlening en burgerzaken; Regionale samenwerking waaronder veerkrachtig bestuur op de Brabantse Wal verbonden partijen; Communicatie en externe oriëntatie; Bestuurlijke en juridische zaken; Aviolanda; Handhaving; Personeel en organisatie, informatieveiligheid en privacy; Informatisering en automatisering.

Kandidaat wethouder Van der Beek (1e loco): Onderwijs (inclusief voor- en vroegschoolse activiteiten/leerplicht/speciaal en passend onderwijs); Onderwijshuisvesting; Integraal jeugdbeleid; Welzijn; Subsidiebeleid, Sociale zaken (arbeidsmarktbeleid, waaronder Participatiewet, armoedebeleid en schuldhulpverlening); Zorg; Wet maatschappelijke ondersteuning; Volksgezondheid; Integrale toegang.

Kandidaat wethouder Schuurbiers (2e loco): Ruimtelijke ontwikkeling (Omgevingswet, bouwzaken inclusief vergunningen); Volkshuisvesting en Wonen; Toerisme en recreatie, branding Brabantse Wal; Evenementen; Sport. 

Kandidaat wethouder Van Agtmaal (3e loco): Beheer en onderhoud van het openbaar gebied; Financiën; Grondexploitaties en grondverkopen; Belastingen en heffingen; Inkoop- en aanbestedingsbeleid, centrale inkoop; Erfgoed, Cultuur en monumenten; DID/Archieven; Accommodatiebeleid en sportcomplexen; Landschap, natuur en de Groene Agenda.

Kandidaat wethouder De Heer (4e loco): Milieu en duurzaamheid, energie- en warmtetransitie; Leefbaarheid en inclusiebeleid; Burgerparticipatie en burgerinitiatieven/overheidsparticipatie inclusief dorpsplatforms; Verkeer en vervoer, mobiliteit; Economische zaken (bedrijven, middenstand en winkelgebieden, bedrijventerreinen); Afvalinzameling en hergebruik.

In de raadsvergadering is afscheid genomen van de wethouders Henk Kielman (VVD) en Hans de Waal (ABZ).

Coalitieakkoord Stabiel en daadkrachtig voor Woensdrecht 

De partijen ABZ, CDA en D66 willen samenwerken in de periode 2022-2026. Wij onderschrijven de onderstaande ambities. Lars van der Beek, Rainier Schuurbiers (beiden ABZ), Jeffrey van Agtmaal (CDA) en Thierry de Heer (D66) zijn de kandidaat wethouders. Partijen willen samenwerken op basis van dit akkoord op hoofdlijnen. We hebben er het volle vertrouwen in dat met deze samenwerking een stevige coalitie en college staat voor de komende vier jaar. Een college dat wij in staat achten te werken aan de problemen en crisissen van dit tijdsgewricht: (post)corona, de energiecrisis, het aanstaande vertrek van Fokker Elmo en de (financiële) gevolgen ervan voor de inwoners en de gemeente. Die zijn recent nog eens versterkt door de oorlog in Oekraïne. Daarnaast staan we voor een goede samenwerking met de andere partijen in de raad en onze gemeentelijke organisatie. De inflatie raakt onze inwoners diep in hun portemonnee. De gemeente zal binnen haar wettelijke mogelijkheden doen wat ze kan. Er zal meer druk komen op bijstandsverlening en armoedebestrijding. We realiseren ons dat dit niet aan iedereen soelaas zal bieden. Het zal ook gevolgen hebben voor de mentale veerkracht, voor het gevoel van veiligheid en het geestelijk welbevinden. Daar waar mogelijk zetten we ons daarvoor in met onze samenwerkingspartners. De snel veranderende wereld vraagt om over de toekomst na te denken. We willen daarom samen met inwoners, bedrijven en instellingen onze toekomstvisie tot 2035 herijken