Blaos Mar Raok in 1973 met het eerste carnavalsliedjes van Wjeeldrecht. Staand vlnr: Frans Cloots, Henk Holtzer, Jan van de Bergh, Ludo Pijnen, Pierre Backx, John de Vos, Richard Kuijlen. Zittend vlnr: Johan van Beveren, Jan Tempelaars.
Blaos Mar Raok in 1973 met het eerste carnavalsliedjes van Wjeeldrecht. Staand vlnr: Frans Cloots, Henk Holtzer, Jan van de Bergh, Ludo Pijnen, Pierre Backx, John de Vos, Richard Kuijlen. Zittend vlnr: Johan van Beveren, Jan Tempelaars.

Meer historie Blaos mar Raok

Algemeen

HOOGERHEIDE - REGIO - Naar aanleiding van de publicatie onlangs in deze krant over het Brabantse Wal Festival en optreden van Blaos mar Raok uit Hoogerheide wil Henk Holtzer graag wat meer over de historie van dit muziekgezelschap vertellen. 

“Vijftig jaar BMR in 2021! Dat nodigt uit om terug te gaan naar de beginjaren van ‘Blaos mar Raok’. Het idee van enkele vrienden om medio 1970 een dansorkest genaamd ’The high Moor band’ te formeren mislukte. Als muzikant van de plaatselijke fanfare deed ik het voorstel om een leerlingenorkest te beginnen. In eerste instantie werd dit ontvangen als een goed idee, maar uiteindelijk niet erg tactvol afgewezen. Na de vereniging vaarwel te hebben gezegd lukte het toch om met 9 muzikanten in oktober 1971 dweilorkest ‘Blaos mar Raok’ te vormen.

Elke week, behalve tijdens de vakanties, repeteerden we fanatiek op verschillende locaties. Alle liedjes werden uit het hoofd geblazen. Blauwe en gele kielen en stickers werden ontworpen, maar later ook een matrozenpak en Zuid-Amerikaanse outfit met sombrero. Dat er naast de hofkapel van prins Chiel l, bestaande uit leden van fanfare ‘De Scheldezonen’, nog een dweilorkestje was opgericht vond men in het dorp wel erg bijzonder. Tijdens de carnavalsperiode van 1972 werden we erg bekend in de regio. Er waren veel optredens in zalen en de vele cafés die er toen nog waren. Er was hier of daar altijd wel een teeravond van een buurtvereniging of een carnavalsbal. We deden mee aan optochten in Wjeeldrecht, Ossendrecht, Halsteren, Roosendaal, Bergen op Zoom en België. Ook bij de MIWO-lentefeesten lieten we van ons horen. Enkele Blaos mar Raokers begeleidden een aantal keer de dansgroep van Gilde Sint Sebastiaan uit Hoogerheide.

Voor een optreden verzamelden we ons vaak in café/zaal ‘De Arend’ in de Raadhuisstraat. Tijdens middag- of avondoptredens in een zaal, werd de eigen geluidsinstallatie gebruikt. Een half uur carnavalsmuziek van de bandrecorder wisselden we af met een half uur Blaos mar Raok live. Soms werden voor die optredens ook gastmuzikanten uitgenodigd.

Voor Prins Chiel l en zijn gevolg was carnaval 1972 de laatste. In dat jaar kwamen wij in contact met carnavalsvereniging ‘De Snoeken’ en zo waren we in 1973 de nieuwe hofkapel van prins Chiel ll. We brachten dat jaar ons eerste carnavalsliedje op vinyl uit met de toepasselijke naam ‘We blaoze dur’. Het tweede liedje, in 1974, ‘We duiken dur in’ was van toepassing op de opening van het nieuwe zwembad ‘De Plantage’. John de Vos verzorgde de tekst en ik schreef zelf de melodie. In deze periode verdubbelde het aantal muzikanten voor een korte tijd met voornamelijk Bergse muzikanten.

In 1975 maakten we zelf geen carnavalsplaatje meer. John maakte de tekst van dat carnavalslied op een bestaande melodie. Tevens was 1975 ons laatste jaar als hofkapel. Hierna ging ‘Blaos mar Raok’ zijn eigen weg. Tegen de jaren 80 veranderde het dweilorkest langzamerhand in een showorkest.

Afbeelding
Afbeelding