Liesbeth van Elzakker
Liesbeth van Elzakker

De Colweghe wordt veel zichtbaarder

Algemeen

HALSTEREN – Halsteren kent De Colweghe vooral als een lunchroom waar je heerlijk kunt eten en bediend wordt door misschien wel het meest enthousiaste personeel van Halsteren. Maar De Colweghe is ook, en vooral, een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De metamorfose die De Colweghe op dit moment ondergaat, maakt dat alles zichtbaarder dan ooit, op meer plekken dan je ooit had durven dromen.

Arbeidsbeleving, dat is met een mooi woord waar alle ongeveer 90 cliënten, maar ook de medewerkers van SDW Dagcentrum De Colweghe naar zoeken. Unitmanager Liesbeth van Elzakker legt uit wat het is: “Arbeidsbeleving is het gevoel dat je je nuttig maakt, dat je iets presteert dat herkend wordt, dat je plezier hebt in wat je doet en dat je op het einde van de dag trots kunt zijn op wat je hebt gedaan. Onze cliënten hebben een afstand tot de arbeidsmarkt, die we graag zo klein mogelijk willen maken. Dat begint met arbeidsbeleving.” Wie wel eens heeft gegeten bij de lunchroom van De Colweghe heeft aan het personeel gezien hoe dat gevoel eruit ziet, maar ook bij de andere activiteiten die cliënten ondernemen is het elke dag te zien. Zonder uitzondering doen de cliënten van De Colweghe mooi en nuttig werk, of ze nou in de lunchroom, de keuken, de zeepactiviteit, de kaarsenmakerij, het werkatelier of de houtwerkplaats werken. Inmiddels zijn er in de regio ontelbaar veel particulieren en bedrijven te vinden die zich wenden tot De Colweghe als ze een mooi cadeau, een kerstpakket of een relatiegeschenk zoeken. “Onze cliënten maken dat met liefde en plezier”, zegt Liesbeth, “soms is er wel eens een schoonheidsfoutje, maar elk product wat bij ons wordt gemaakt heeft een verhaal.”

Samenwerking

Ondersteunend begeleider Ronald Lindhout werkt inmiddels zes jaar in De Colweghe. De 22 jaar daarvoor bracht hij door in een timmerfabriek. Werken met hout is hem op het lijf geschreven, maar bij De Colweghe leerde hij pas echt beseffen hoe graag hij met mensen werkt. Ronald begeleidt cliënten in de houtwerkplaats, die onlangs een tijdelijk onderkomen vond in een loods bij kringloopwinkel Goed voor Goed aan de Tholenseweg. Een ideale plek, niet alleen om de talenten van cliënten nog beter tot hun recht te laten komen, maar ook om een mooie samenwerking op te starten en zo nog beter verankerd te raken in de Halsterse samenleving. “Dat is een wens die we al lang koesteren”, zegt hij, “onze cliënten willen - en kunnen - veel meer dan latjes schuren. Hier vinden we de ruimte om onze vleugels uit te slaan, en via Goed voor Goed kunnen we oude meubels en hout krijgen dat zij zouden weggooien, maar dat voor ons een basis vormt om iets moois te maken. Zo helpen we elkaar, want wij zorgen dat de medewerkers van Goed voor Goed regelmatig een lekkere pan soep krijgen, en staan klaar als onze buren hulp nodig hebben. Wij hopen dat we deze samenwerking vasthouden en verder kunnen uitbouwen, wanneer we weer terug in Halsteren zitten.”

Lepelstraat

Op dezelfde basis namen cliënten van De Colweghe onlangs hun tijdelijke intrek in een ruimte van het Patronaat in Lepelstraat. “De coronatijd was moeilijk voor het Patronaat. Toen wij in gesprek raakten bleek dat we er een mooie ruimte tijdelijk konden huren”, zegt Liesbeth. “Zo helpen we elkaar: onze cliënten gaan er niet alleen aan de slag met hun activiteiten, we starten er ook een klein horecadeel met een terrasje. Wij hopen op deze manier nader kennis te maken met de inwoners van Lepelstraat.”

Ontwikkelen

Daarmee wordt de essentie van De Colweghe steeds duidelijker: het leven leuker maken, voor cliënten, maar ook voor de wereld om hen heen. Daar gaat De Colweghe in de toekomst steeds nadrukkelijker op inzetten, vertelt Liesbeth: “Ook bij Curio in Roosendaal hebben we een tijdelijke werkruimte gevonden voor onze structuur behoevende cliënten. Liesbeth: “Wij willen zorgen dat ook zij zich verder kunnen ontwikkelen. Daarom geven we ze bij SDW de kans zich te bekwamen in bepaalde vaardigheden, waarvoor ze – als ze dat willen – certificaten kunnen halen. Met die certificaten worden ze niet alleen beloond voor hun inzet, maar kunnen ze hun kennis ook weer delen met hun ‘collega’s’. Die vorm van leergericht werken omarmen we bij De Colweghe, en voor de cliënten die het aankunnen vormt het een op maat naar stages in de maatschappij. Iedereen moet de kans krijgen om zich op zijn of haar manier te ontwikkelen, en iedereen moet met een goed gevoel naar huis kunnen na een dag op De Colweghe.”

Ondertussen wordt in de Halsterse Dorpsstraat hard gewerkt aan een metamorfose van de lunchroom en de rest van het pand van De Colweghe. “De winkel verdwijnt”, zegt Liesbeth, “maar niet de producten, die zijn straks door de hele lunchroom te zien en te koop. Het restaurant krijgt een mooie, industriële en gezellige uitstraling, waarin ook ruimte is voor flex werkplekken zodat mensen er kunnen werken onder het genot van koffie of een broodje. Bovendien maken we de andere werkruimtes meer open, zodat die vanuit de lunchroom gedeeltelijk zichtbaar zijn. Wat onze cliënten doen mag namelijk gezien worden! Ze hebben, samen met onze collega Yvonne en andere medewerkers van het team, goed meegedacht over hoe we het pand kunnen indelen. Dat heeft er ook toe geleid dat de keuken wordt aangepast, zodat die straks ook toegankelijk is voor cliënten in een rolstoel. Het wordt echt heel mooi.” Cliënten en medewerkers van De Colweghe denken intussen na over een spectaculaire opening van hun verbouwde pand in Halsteren, die ergens deze zomer moet plaatsvinden. De één vindt dat Rico Verhoeven moet komen, de ander ziet liever Frans Bauer, maar ook de burgemeester zou geschikt zijn om straks samen met het gehele team van de De Colweghe het lintje door te knippen. Wie het ook doet: zeker is dat Halsteren na dat moment iets moois rijker is. “Ik ben geboren en getogen in Halsteren”, zegt Liesbeth, “en zie onder onze vrijwilligers nu veel bekende gezichten. Ze vertellen me allemaal dat De Colweghe een begrip is in Halsteren. Daarop blijven we bouwen.”

Cliënten Remco en Remy verheugen zich er al op. Remco werkt nu vooral in de houtwerkplaats, hoewel hij een nadrukkelijke horeca-achtergrond heeft. “Werken met hout vind ik ook leuk, en ik wilde anderen graag een kans geven om in de horeca te werken”, zegt hij, “zorgen dat anderen wat kunnen leren is belangrijk, en zelf nieuwe dingen leren ook.” Van Remy kan Remco veel leren, want Remy is een expert in figuurzagen. Trots toont hij de enorme wereldkaart waarvan hij de contouren in twee dagen uitzaagde, en die een mooi resultaat opbracht. “Liesbeth wil er ook één!” zegt hij trots. Ronald is minstens zo trots op zijn cliënten: “Dat cliënten hier elke ochtend met een lachend gezicht binnenkomen is het allermooiste van wat we hier doen. Voor veel van hen voelt de dagbesteding bij ons als een zinvolle activiteit en dat is mooi. Ze werken met plezier, en als ze iets goed doen zijn ze daar trotser op dan je je kunt voorstellen. Het maakt dat ik ontzettend vrolijk werk heb. Dat is De Colweghe!”

SDW locatie Copy Copy sluit na de zomer haar deuren in Bergen op Zoom. De activiteiten, medewerkers en cliënten verhuizen dan naar de verbouwde Colweghe in Halsteren. Liesbeth: “We zijn hier heel blij mee. We zien dit als een mooie uitbreiding van De Colweghe. We hopen de klanten van Copy Copy met open armen te ontvangen in Halsteren. Onze dienstverlening zoals we die nu in Bergen op Zoom aanbieden, zetten we op dezelfde wijze voort. We kunnen de samenwerking, doordat we in hetzelfde gebouw zitten, nog optimaler en efficiënter organiseren.”

Ronald Lindhout helpt cliënt Remco in de houtwerkplaats.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding