Lian Korst
Lian Korst Foto: Dennis van Loenhout

Goed waternieuws voor Brabantse Wal

Algemeen

BRABANTSE WAL – Water is essentieel voor mens, dier en natuur. Dat het Waterschap Brabantse Delta vergevorderde ideeën heeft om het water van de Brabantse Wal optimaal te benutten is dus goed nieuws. De Lepelstraatse Lian Korst, fractievoorzitter van het CDA in het waterschap Brabantse Delta, legt uit waarom.

De waterhuishouding voor een groot deel van de Brabantse Wal vindt plaats in het gebied waar het grondgebied van de gemeente Woensdrecht overgaat in dat van de Zeeuwse gemeente Reimerswaal, en waar het Schelde-Rijnkanaal Ooster- en Westerschelde met elkaar verbindt. Op dat punt stroomt jaarlijks zo’n 20 tot 40 miljoen kuub - dus tot wel 2,5 miljoen wedstrijdzwembaden vol - zoet water vanuit de Brabantse Wal onbenut de Schelde in.

Een enorme hoeveelheid water, die gebruikt zou kunnen worden om de enorme droogte – die nog steeds actueel is – tegen te gaan en die de landbouw en natuur goed kunnen gebruiken. Dat moet in de toekomst mogelijk worden, zegt Lian Korst, die namens het CDA zitting heeft in het Waterschap Brabantse Delta.

Plan

“2018, 2019 en 2020 waren extreem droge jaren, waarvan de grondwaterstand nog altijd niet hersteld is”, zegt Korst.  “De landbouw lijdt daaronder door bijvoorbeeld beregeningsverboden en ook de natuur ondervindt er schade van. Dat er dan zoveel bruikbaar water verloren gaat is zonde, daar moet iets aan gebeuren. Er is een verkenning van dit gebied gemaakt.  Met hulp van inwoners Jeanne, Leon Jansen en Wim van Gorzel, die veel  gebieds- en waterkennis hebben, is er een plan ontwikkeld dat door onze dijkgraaf Kees Jan de Vet en de Zeeuwse gedeputeerde Anita Pijpelink is gepresenteerd, wat tot een mooie rijksbijdrage heeft geleid. Die wordt ingezet om de vele mooie ideeën die er zijn in de komende tijd realiteit te maken. Ons waterschap werkt daarin prima samen met onze Zeeuwse collega’s. Wat ons betreft wordt er snel gestart. In 2023 moeten we de vaart erin houden!”

Kans

Het Brabantse Walwater zou moeten worden ingezet voor de landbouw in de regio, de ontwikkeling van de natuur en het verbeteren van de waterkwaliteit van het Markiezaatsmeer. Daarvoor zou onder andere de wateropvangcapaciteit rond de spuikom bij Bath moeten worden uitgebreid. Korst schat in dat die werken in het landschap onzichtbaar blijven. “Deze kans mogen we niet onbenut laten”, zegt ze, “want als de natuur opknapt door het Brabantse Walwater zien we dat wél in het landschap.”

“Een rijksbijdrage wordt ingezet om de vele mooie ideeën die er zijn in de komende tijd realiteit te maken”