Marion van Eekelen van de Telersvereniging Brabantse Wal Asperges.
Marion van Eekelen van de Telersvereniging Brabantse Wal Asperges. Foto: Dennis van Loenhout

Brabantse Wal Asperge: ondergrondse magie

Algemeen

BRABANTSE WAL – Het aspergeseizoen is begonnen, en de Brabantse Wal Asperge laat zich niet tegenhouden door een matige winter, vroegtijdig lenteweer, late sneeuwval of hoge energieprijzen. Het mooiste streekproduct van onze regio is volop beschikbaar en lekkerder dan ooit. De komende maand geniet de Brabantse Wal weer van dit stukje ondergrondse magie.

Al enkele weken circuleren er nieuwberichten over aspergetelers die zo worden geraakt door de stijgende energieprijzen dat ze minder, of helemaal niets meer, oogsten. Liefhebbers die zich naar aanleiding van die berichten zorgen maakten over de Brabantse Wal Asperge kunnen gerust zijn: die heeft nergens last van, zegt Marion van Eekelen van de Telersvereniging Brabantse Wal Asperges: “Het mooie van de asperge is juist dat het een natuurproduct is”, zegt zij, “de zon is ons belangrijkste hulpmiddel. De hebben we in maart vaak gezien, maar dat was eigenlijk wat te vroeg, zeker omdat er daarna nog een korte periode met vorst en sneeuw volgde. De oogst kwam daardoor wat laat op gang, maar de smaak is er niet minder. Tegen al die mensen die de afgelopen maanden al bij onze telers kwamen vragen of de Brabantse Wal Asperge er al was kunnen we nu eindelijk zeggen: ja, ze zijn er weer!”

Extra service

De twaalf telers die zich hebben aangesloten bij de Telersvereniging Brabantse Wal Asperges staan weer te trappelen om klanten te ontvangen. “Onze asperges zijn verkrijgbaar bij diverse supermarkten, zoals de PLUS in Halsteren, en in automaten bij onze telers. Toch zien wij als telers de klanten het liefst persoonlijk, dan kunnen we net dat beetje extra service bieden, met afgepaste hoeveelheden of advies bijvoorbeeld.” 

Recepten

Vaak kunnen telers hun klanten ook adviseren over de lekkerste aspergerecepten, die verder gaan dan de traditionele combinatie met ham en ei. Marion merkt dat dagelijks in haar boerderijwinkel: “Zelf hou ik erg van een plaattaart met asperges en gerookte zalm”, zegt Marion, “maar je kunt asperges ook wokken, en ze passen prima bij pasta. Het mooie is dat wij vaak ook verrast worden door de recepten die onze klanten bedenken.”

Handwerk

De Brabantse Wal Asperge is een sociaal streekproduct, vindt Marion mede namens haar collega-telers: “Daarbij horen leuke activiteiten, zoals bijvoorbeeld een fietstocht langs onze telers waar asperges in hun verschillende vormen geproefd kunnen worden. Die tocht komt er, maar het gaat vooral om het contact met klanten. Bij onze asperge hoort een verhaal dat wij graag vertellen. Mensen vinden het interessant om te weten dat asperges telen handwerk en behoorlijk arbeidsintensief is. Wij leggen het hele jaar lang onze ziel en zaligheid in de asperges. Soms weten mensen niet dat de aspergeplant een meerjarige plant is, dat asperges niet geplukt maar gestoken worden en dat ze voornamelijk ondergronds groeien. Dat verhaal hoort bij onze asperge, en we vertellen dat graag. Onze asperge is een stukje ondergrondse magie dat onze streek zo mooi maakt.”

“Ja, ze zijn er weer!”