Boomklever
Boomklever Foto: Ria Hogerwaard

Met Vogelwerkgroep op Landgoed Mattemburgh

Algemeen

Dit keer geen wandeling met z’n tweeën, maar met verschillende leden van de Vogelwerkgroep Bergen op Zoom. We hadden op 2 april een excursiedag. Het leuke van meegaan met de Vogelwerkgroep is, dat er een aantal deskundigen bij zitten, waardoor je, door hun uitleg, nog meer over vogels te weten komt.

Na aangekomen te zijn bij de parkeerplaats op de Beukendreef, vertrokken we om 08.00 uur (met 15 personen) voor een wandeling door het bos bij het landgoed (bij de ingang naar de orangerie). De dag ervoor lag er nog sneeuw, maar ondanks dat de temperatuur rond het 0-punt schommelde, was het aangenaam. 

Het hoofddoel was ‘op zoek gaan naar de 5 soorten spechten’. Op de Kleine Bonte Specht na, kregen we ze allemaal te zien. We zagen al snel de Grote Bonte Specht en hoorden de Groene roepen. Van de Middelste Bonte Spechten zagen we een paartje. Er ontstaat opwinding binnen de groep als we de Zwarte Specht waarnemen, die tegen een boom aan landt. Je krijgt hem niet makkelijk te zien, De Zwarte Specht hakt, over het algemeen, elk jaar een nieuwe nestholte in een boom. Het liefst heeft hij een kale stam, zonder zijtakken, zodat hij een Boommarter (een van zijn predatoren) aan kan horen komen, door het gekras van de nagels op de stam, en op tijd weg kan zijn. 

Een eindje verderop zijn twee Holenduifjes aan het bakkeleien. De Appelvinken zijn ook goed vertegenwoordigd. Je moet wel goede oren hebben om ze te horen, het is een licht tikkend geluid. Prachtige vinkensoort met een leiblauwe snavel. De Boomklevers (blauwgrijs van boven, oranje bruinig van onder met een zwart maskertje op hun kop), zijn ook veelvuldig te horen met hun rumoerige roep, die door het bos schalt. In tegenstelling tot de Boomkruiper die langs de boomstammen omhoog kruipt, kan de Boomklever zowel naar boven als naar beneden langs de stammen lopen. We zien zelfs een parend paartje en even later een Boomklever die in een holte van een boom aan zijn nestingang werkt. Daartoe metselt hij met modder de opening kleiner om te zorgen dat er geen andere grotere soorten in kunnen. 

Het voordeel van zo vroeg op pad gaan, maakt dat er veel soorten te zien zijn. We passeren braambosjes, waarbij opgemerkt wordt, dat daar later in het jaar Boomkikkers waar te nemen zijn. We komen na 2,5 uur weer terug bij de auto’s met een tevreden gevoel over deze succesvolle wandeling.

Ria Hogerwaard