Afbeelding

De Bezemwagen: Amstel Gold Race - Varia - Klassiekers

Algemeen

KWIATKOWSKI WINT NA MILLIMETERSPRINT AMSTEL GOLD RACE  

56e editie van Nederlands enige klassieker. Parcours telde 33 hellingen in 254 kilometer wedstrijd. Opnieuw moest de finishfoto uitsluitsel geven. De zege ging uiteindelijk met een zeer gering verschil naar Michael Kwiatkowski (INEOS-Grenadiers) voor Benoît Cosnefroy (AG2R-Citroën) & 3e Tiesj Benoot (JUMBO-Visma). Een mooie koers en dito eindsprint!

Overige uitslagen; World Tour Spaanse RONDE VAN HET BASKENLAND. Etappezeges naar; Primoz Roglic (JUMBO-Visma), Julian Alaphilippe (Quick Step-Alpha Vinyl), Pelle Bilbao (Bahrain Victorious), Daniel Felipe Martínez (INEOS-Grenadiers), Carlos Rodríquez (INEOS-Grenadiers). De laatste etappe ging naar Het Heiligdom Arrate. Werd gewonnen door Ion Izagirre (Cofidis). Eindzege ging naar Daniele Felipe Martínez rijdend voor miljoenenploeg INEOS-Grenadiers. Franse rittenkoers Circuit de la Sarthe dagzeges Mads Pedersen (Trek-Segafredo), 20-jarig Nederlands sprintkanon OLAV KOOIJ (JUMBO-Visma), daarna opnieuw Mads Pedersen & slotrit werd een prooi voor OLAV KOOIJ. Deze jeugdige, talentvolle renner van JUMBO-Visma veroverde daarmee - uiterst verrassend - Eindklassement & het Jongerenklassement van deze rittenkoers. Scheldeprijs (PT) kwam op naam van Noor Alexander Kristoff (Intermarché-Wanty-Gobert) na een zeer knappe solo. Ook in 2015 won Kristoff reeds deze wedstrijd! Ronde van Turkije (PT), 1e etappe winst Caleb Ewan van Lotto-Soudal. Deze rittenkoers duurt nog t/m zondag 17 april.

De resterende Klassiekers van de Maand April;

13-04 ProTour Brabantse Pijl. 17 april PARIJS-ROUBAIX. Het is alweer de 3e Monumentale Klassieker van dit seizoen. De Hel van het Noorden start in Compiègne, zo’n 80 kilometer van Parijs gelegen! Deze wedstrijd wordt wereldwijd uitgezonden én is een waar kijkcijferkanon. De vele kasseistroken op de route zorgen immers altijd voor zeer spectaculaire beelden. Bij droog weer is het stoffig, bij regen liggen de kinderkoppen er spiegelglad blij. Bovendien is lek rijden schering en inslag. De ”secteur pavée” zijn allemaal beoordeeld met een aantal sterren. De zwaarste passages (met 5 sterren) zijn; Het Bos van Wallers-Arenberg, Mons-en-Pévèle & Carrefour de l’Arbre. Aankomst is op de enigszins verouderde wielerbaan van Roubaix. Officiële naam is “Vélodrome André Petrieux”. De winnaar ontvangt als aandenken een loodzware echte kasseisteen. Na de finish kunnen de coureurs het stof of de modder van zich afspoelen in de antieke douches in de catacomben. Op elke cabine staat de naam van een winnaar vermeld. 20-04 WAALSE PIJL (World Tour); het 1e deel van zogeheten “Ardennen Tweeluik”. Elke wielerliefhebber weet dat de vreselijk steile Muur van Hoei (of Huy) 3 maal moet worden beklommen. De laatste keer is het meteen de finish van deze koers. Echter, er zitten meer heuvels in het parcours. Voor de 3 plaatselijke rondes liggen Côte des Forges & Côte de Tancrémont op de renners te wachten. Behalve de Muur moeten ook Côte d’Ereffe & Côte de Cherave 3 keer worden gerond. Karakteristiek van de Muur; kent een lengte van slechts 1.300 meter. Gemiddeld percentage bedraagt 9,6%. Let wel; er zijn stroken bij die tot 17% stijging gaan! 24-04 LUIK-BASTENAKEN-LUIK. Is de 4e Monumentale Klassieker. Wordt verreden in de Waalse Ardennen. Inderdaad deel 2 van Het Ardennen Tweeluik. Wordt al sinds het jaar 1892 verreden. En is daarmee de Oudste Klassieker! Draagt daarom heel terecht de eretitel “LA DOYENNE”. De meest belangrijke én zware heuvels op een rijtje; La Redoute, Côte de la Roche-en Ardenne, Côte de Stockeu, Côte de Wanne, Col du Rosier. En de laatste scherprechter is Côte de la Roche-aux-Falcons. In goed Nederlands heet dat dan eigenlijk “De Valkenrots”. Sinds 2019 wordt de finishstreep weggelegd op de Boulevard d’Avroy

Kalender; t/m 17-04 zijn er de resterende etappes in Ronde van Turkije. Van 18 t/m 22-04 Italiaanse ProTourkoers Tour of the Alps. De befaamde & zware Zwitserse rittenkoers RONDE VAN ROMANDIË (WT) staat geprogrammeerd van 26 april t/m 1 mei. 

Diversen; de Colombiaan Egan Bernal die eind januari tijdens training vol op een stilstaande lijnbus crashte zit weer op de fiets. Zijn herstel gaat verbluffend snel. De kans dat hij dit seizoen nog aan de start van een wielerwedstrijd verschijnt is echter heel klein. Iets meer positief nieuws voor INEOS-Grenadiers; het Britse talent Thomas Pidcock heeft zijn lopende contract verlengd tot en met eind 2027. Medische bulletins; Italiaanse coureur Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious) na 1e etappe in Ronde van Catalonië hartstilstand. Heeft een onderhuidse defibrillator gekregen. Daardoor mag hij in Italië nooit meer deelnemen aan wielerwedstrijden. Het is daar wettelijk verboden om te sporten met een defibrillator! En MILAN VADER van JUMBO-Visma maakte een extreem zware val in RONDE VAN BASKENLAND. Gevolg; diverse breuken, zijn toestand was aanvankelijk kritiek nu gelukkig stabiel.

ALLEMAAL WIELERTAAL (KLEINE AANVULLING)

Enkele fraaie staaltjes van Vlaams taalgebruik! “De vijs moet worden aangedraaid”; het tempo dient de hoogte in te gaan door versnelling van 1 ploeg. “De chronometer bougeert amper”; het tijdsverschil tussen koploper(s) & achtervolger(s) blijft vrijwel gelijk. “Bandbreuk”; Lek rijden. “Te laat gereserveerd voor de hoofdschotel”; Geldt voor renners die de belangrijkste ontsnapping hebben gemist en dus kansloos zijn. “De klas is weer voltallig”; Compleet peloton. ”Riposteren”; Reageren op een demarrage. “We zijn uitverkocht”; Er komen geen heuvels/bergen/kasseistroken meer voor in restant van het parcours. “Zich dubbel pooien”; Uiterste poging om een aanval teniet te doen. ”Hij heeft nog een pijl in zijn achterzak”; Coureur die een ultieme poging doet om te ontsnappen. ”Forfait geven”; Een, meestal noodgedwongen, afmelding voor de koers. “Het peloton bevindt zich thans in de konijnenpijp”; De grote groep rijdt door een tunnel. “Ze gieten de patatjes nog wat af”; Algehele plaspauze. Einde aflevering 262 van......