Mathieu van der Poel winnaar Rpnde van Vlaanderen.
Mathieu van der Poel winnaar Rpnde van Vlaanderen.

Mathieu van der Poel wint Vlaanderen/portret Mohoric

Algemeen

RONDE VAN VLAANDEREN zege MATHIEU VAN DER POEL (Alpecin-Fenix) na een waarlijk adembenemende sprint. 

2e DYLAN VAN BAARLE (INEOS-Grenadiers) & 3e Valentin Madouas (Groupama-FDJ). 4e Tadej Pogacar (UAE Team-Emirates). Prachtige 106e editie, Antwerpen-Oudenaarde. 272,5 kilometer met veel bekende heuvels en natuurlijk kasseistroken. Overige uitslagen; World Tour DWARS DOOR VLAANDEREN (generale repetitie voor DE RONDE). Na een mooie, vermakelijke & spannende koers boekte MATHIEU VAN DER POEL van Alpecin-Fenix toen zijn 2e zege van het seizoen! Spaanse GP Miguel Indurain (ProTour) werd gewonnen door Warren Barguil van Arkéa-Samsic. Nederlandse Volta Limburg Classic een afgetekende sprintzege 20-jarig Vlaams talent Arnaud De Lie, de hoop van Lotto-Soudal.

Kalender; 4 t/m 9 april World Tour (WT) RONDE VAN HET BASKENLAND. 5 t/m 8 april ProTour (PT) Circuit Cycliste Sarthe. 06-04 PT Scheldeprijs in Belgische Schoten. 10-04 WT AMSTEL GOLD RACE. 10 t/m 17-04 PT Ronde van Turkije. 12-04 Parijs-Camembert. 13-04 PT De Brabantse Pijl. 17 april WT PARIJS-ROUBAIX, lekker door elkaar gehusseld worden op de talrijke kasseistroken. Een Monumentale Klassieker. Van 18 t/m 22 april Italië PT Tour of the Alps. 20 april WT DE WAALSE PIJL. Natuurlijk met 3 maal de beklimming van befaamde én gevreesde Muur van Hoei. 24-04 WT de oudste Monumentale Klassieker, met La Doyenne als roepnaam LUIK-BASTENAKEN-LUIK. Van 26 april t/m 1 mei rittenkoers WT RONDE VAN ROMANDIË in Zwitserland.

AMSTEL GOLD RACE, NEDERLANDS ENIGE KLASSIEKER

Dit jaar (1-malig) wisselt “DE AMSTEL” met PARIJS-ROUBAIX van datum op kalender. Komt door de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Meer dan 40 Limburgse hellingen zijn in het parcours opgenomen. Het is “draaien en keren op een zakdoek”. Sommige renners vinden het allemaal prachtig, andere coureurs hebben er een intense afschuw van. Feit is zeker dat er op de erelijst van deze klassieker alleen maar gevestigde namen zijn te vinden. Vorig jaar was er noodgedwongen een speciale (ingekorte) versie. Dit jaar kan koersdirecteur Leo van Vliet alle klimregisters weer open trekken. Valkenburg is min of meer het epicentrum van deze koers. Het Grendelplein zal ongetwijfeld weer vol staan en zitten met de echte vaste kern van wielerliefhebbers. Terrassen zijn overbevolkt. Wielrennen volgen en bekijken is nu eenmaal een dorstige aangelegenheid! Natuurlijk is ook de beroemde Cauberg enkele malen in de route opgenomen. De finishstreep is geplaatst enkele kilometers na de laatste beklimming van deze steile heuvel. Er staat een sterk deelnemersveld aan de start. Heeft ook te maken met het feit dat dit jaar DE AMSTEL vóór PARIJS-ROUBAIX wordt verreden. 

PORTRET VAN HEDENDAAGSE WEGVEDETTEN DEEL 9 MATEJ MOHORIC

Aandacht voor de Sloveen Matej Mohoric, zeer verrassende winnaar editie 2022 van de Monumentale Klassieker MILAAN-SAN REMO. Zegevierde in deze koers door een nieuw technisch hoogstandje; een in hoogte verstelbaar zadel! Is toegestaan door UCI en is afkomstig uit mountainbiken. In de korte maar venijnige afdaling van de Poggio di Remo sloeg hij de beslissende kloof. Liet zich als een steen naar beneden vallen. Zijn afdaalkunsten waren al langer bekend bij zijn concurrenten en volgers. Het zadel gaf de doorslag! Echter de erelijst van Mohoric is veel groter. Werd 19-10-1994 geboren in Podblicà. Wereldkampioen op de Weg bij Junioren (2012) en zelfde resultaat in 2013 bij Beloften. Toegetreden tot het profpeloton in 2014 bij Cannondale. Rijdt nu voor Bahrain-Victorious. Zijn resultaten in de Grote Rondes; winnaar van 1 etappe in Spaanse VUELTA (2017), 1 etappe in Italiaanse GIRO (2018) en in 2021 liefst 2 ritzeges in Franse TOUR. Daarmee behoort hij tot de elitegroep die in alle 3 de Grote Rondes minstens 1 rit wist te winnen. In 2018 veroverde Matej het eindklassement van de Belgisch-Nederlandse BinckBank Tour, pakte de eindzege, puntenklassement en beste jongere in Ronde van Duitsland, won bovendien ook 1 etappe. In klassiekers; 4e in LUIK-BASTENAKEN-LUIK (2020), 9e in GENT- WEVELGEM & AMSTEL GOLD RACE (2021) & 2e plaats tijdens CLASSICA SAN SEBASTIAN van 2021. Bovendien 2-voudig Nationaal Kampioen op de Weg van Slovenië. Resultaten geven duidelijk aan dat deze renner kan uitgroeien tot een echte klassiekervedette! Een groeibriljantje volgens vele kenners. Men is daarom zeer benieuwd wat hij in de klassiekermaand april gaat presteren!

DE 3 GROTE RONDES VAN 2022

In 2022 kennen alle 3 Grote Rondes een buitenlandse startplaats. GIRO begint in het Hongaarse Boedapest, TOUR kent Deense Kopenhagen als beginpunt en VUELTA start in Nederland, te weten Utrecht. Al deze beroemde rittenkoersen vangen dit jaar -uitzonderlijk- reeds op vrijdag aan en kennen 3 rust- c.q. reisdagen. In deze 3-weekse koersen staan de 18 World Tourteams (startplicht) met 8 renners aan het vertrek. Ook worden de 2 beste ProTourploegen - Alpecin-Fenix & Arkéa-Samsic- uitgenodigd maar deze mogen weigeren. Want beide teams hebben startrecht maar geen startplicht. Arkéa-Samsic rijdt geen Italiaanse Ronde. Verdeling van de wildcards Giro. Deze zijn (en dat is geen verrassing) vergeven aan 3 Italiaanse teams. Te weten; Bardiani-CFS-Farzané, Drone Hopper-Androni-Giocattoli & EOLO-Kometa. Totaal 22 ploegen. Giro begint op vrijdag 6 mei en eindigt zondag 29 mei met een pittige -en wellicht beslissende- tijdrit in Verona. Bij start van de Tour de France (van vrijdag 1 t/m zondag 24 juli) staan er ook 22 ploegen aan het vertrek. In Kopenhagen maken de 2 genoemde ProTourteams gebruik van startrecht. De wildcards gaan (natuurlijk) naar 2 Franse ploegen. De gelukkigen zijn B&B Hotels-KTM & TotalEnergies. In Vuelta starten liefst 23 ploegen omdat UCI 1 extra team heeft toegelaten. Wildcards zijn (uiteraard) bestemd voor 3 Spaanse teams. Namelijk Euskaltel-Euskadi, KERN Pharma & Burgos-BH. Spaanse Ronde start vrijdag 19 augustus en finisht zondag 11 september in de hoofdstad Madrid. Tot zover het wekelijkse wielernieuws in aflevering 261 van......

Mathieu van der Poel winnaar Rpnde van Vlaanderen