Saint Patrick's Day met Folkgroep Malahide in Gasterij de Kladde.
Saint Patrick's Day met Folkgroep Malahide in Gasterij de Kladde. Foto: Michiel van der Waard

Saint Patrick’s Day op Kladde

Algemeen

KLADDE - De Ierse nationale feestdag is vernoemd naar Saint Patrick, de katholieke beschermheilige van Ierland. Omstreeks het jaar 420 werd missionaris Patrick door de paus naar Ierland gestuurd. Zijn geboorte en sterfdata zijn onbekend maar de katholieke kerk bepaalde 17 maart als zijn naamdag.

Het feest wordt uitbundig gevierd in de vele Pubs die Ierland rijk is. De Ierse nationale kleur, groen voert de boventoon. Dat gaat zelfs zo ver, dat er in Ierland groen bier wordt gedronken en in landen waar veel Ieren naar toe zijn geëmigreerd de rivieren met kleurstof groen worden gemaakt. In veel Amerikaanse steden is dat een gewoonte geworden.

Zo heftig ging het in Kladde niet aan toe. Daar kwamen zo’n 100 Ierland fans luisteren naar de Belgische Folkgroep Malahide, vernoemd naar een dorp even boven de hoofdstad Dublin met een eeuwenoude historie. Het Ierse bier, maar ook de Guinness vloeiden rijkelijk, onder het luisteren naar trieste Ierse songs zoals Molly Malone, The wild Rover en Whiskey in the Jar.

Volgend jaar valt Saint Patrick’s Day op vrijdag en dan speelt folkgroep Malahide ‘s avonds op de dag zelf.