Bestuursleden van Dorpsraad Halsteren
Bestuursleden van Dorpsraad Halsteren Foto: Bep Tielemans

Besproken in Dorpsraad Halsteren

Algemeen

HALSTEREN - Dorpsraad Halsteren kwam donderdag 10 maart voor een ledenvergadering bijeen in ontmoetingscentrum De Wittenhorst. Mark van Doorn werd als nieuw lid verwelkomd. Door bewoner Frans van Schilt werd ingesproken over een burgerinitiatief om een aantal leegstaande huurwoningen in wijk de Beek beschikbaar te stellen voor mensen uit Oekraïne.

De dorpsraad staat achter het initiatief. Woningcorporatie Stadlander heeft laten weten dat de prioriteit voor opvang uitgaat naar Avondvrede in Bergen op Zoom.

Uit briefwisseling blijkt dat Dorpsraad Halsteren en wijkcommissie Noordgeest op één lijn zitten wat milieuoverlast betreft. 

Het verkiezingsdebat in Halsteren is niet naar wens van de Dorpsraad verlopen, zo blijkt uit evaluatie. In de toekomst is een meer prikkelende opzet nodig. 

Door dorpsraadslid Kees Rommens is een Excel bestand gemaakt van de Dorpsvisie. Bedoeling is bijeenkomsten van de Dorpsraad naast dit bestand te leggen en zo te controleren of er overeenkomsten blijven of een afwijkende visie ontwikkeld wordt. De commissie houdt dit in de gaten en komt daar indien nodig in de ledenvergadering op terug. 

Actie van omwonenden van de Steenbergseweg onder aanvoering van de heer Jansen heeft geen vruchten afgeworpen. Dorpsraad heeft in het verleden al actie ondernomen, zoals een oversteek, bomen verwijderd en snelheidsmeting via matrixborden. Afgesproken wordt contact op te nemen met de heer Jansen om te bekijken of er vanuit de Dorpsraad toch nog iets kan worden gedaan.

Werkgroep watersnood wil geld binnenhalen bij Provincie, Waterschap en Gemeente. De Vierschaer zou in 2023 een stuk willen wijden aan de Watersnood. 

Er is rondgang gemaakt door recreatiegebied de Melanen en er is duidelijk uitgelegd waarom er gekapt en gesnoeid is. Herplanten is waarschijnlijk op sommige stukken noodzakelijk. Daarvoor is het nu te laat. In september volgt opnieuw een rondgang om te bekijken waar er ingegrepen moet worden. Leden worden uitgenodigd deze rondgang bij te wonen.

Viaducten en tunnels worden met graffiti beklad en om dit tegen te gaan wordt voorgesteld om deze plekken gericht te beschilderen, aangepast aan de omgeving. Een proef wordt het viaduct over de Burg. Elkhuizenlaan/Erasmusweg. Er wordt samengewerkt met streetartists. Beschildering wordt door coating beschermd tegen vandalisme. Ideeën kunnen worden ingediend tot half april bij: m.roks@bergenopzoom.nl of e.verbogt@bergenopzoom.nl. De dorpsraad benadert Heemkundekring Halchterth voor samenwerking en betekenis/oorsprong Daansbergen. 

Met betrekking tot de Auvergnepolder is de voorkeur voor een groot verdeelstation op plan 2 gevallen, bij gemaal de Pals met waar mogelijk ondergrondse kabels, maximale isolatie en aanpassen Noorderkreekweg. TenneT beslist uiteindelijk. Er komt een tijdelijke afslag om smalle polderwegen zoveel mogelijk te ontlasten. Optie voor windmolens: richting Oesterdam, volgens een provincieambtenaar kunnen er geen molens meer bij. Tholen zou zelf moeten zoeken naar mogelijkheden, bijvoorbeeld bij de Bergse Diepsluis. Voor Halsteren maakt het volgens hem niet uit waar ze staan. Linker- of rechteroever van het kanaal is hooguit een verschil van 300 meter. Plaatsen van 3 nieuwe molens is een zaak van de raad. Biogas installatie; wat levert dat op qua geluids- en stankoverlast? Dorpsraad probeert contact te zoeken met gemeente Tholen. 

Aanleg van een fietspad het Laag zou nu snel moeten gebeuren vanwege subsidie. Er is 10 maart een hoorzitting geweest met bezwaarmakers. Dit project zou in 2022 afgehandeld moeten worden.

Bouwplannen: Bij de Zuneha is nieuwbouw in volle gang. Aan de Wouwseweg wil men een beschermd wonen project realiseren, er komt een omgevingsgesprek. Verder komen er twee-onder-een-kapwoningen, patiowoningen en starterswoningen. De loods van Houg wordt gesloopt, de gele bungalow blijft staan. Naast het gasstation komt een gebouw met maatschappelijke functie, onder andere een fysiotherapiepraktijk. Er wordt niet geheid, mede op verzoek van de Dorpsraad. Omwonenden zijn positief, op wat kleine zaken na. Tussen bedrijfsgebouwen komt een openbare weg om woonstraten te ontzien. In het pand van de Rabobank komt medisch centrum Piessens. Plannen voor het terrein naast de schoenenwinkel aan de Dorpsstraat zijn (nog) niet bekend. Het bestemmingsplan houdt hoogbouw tegen. De dorpsraad wil een vinger aan de pols houden. 

Rondvraag: Nonnekesdreef wordt aangepakt. Verwijderen zieke/dode/gevaarlijke beplanting met herinrichting/herplanting. Kastanjelaan pilotproject inzaaien boomspiegels met “wilde” bloemen/planten. In de Dorpsstraat zijn/worden bomen verwijderd door worteldruk. Er komen bomen voor terug die minder/geen opdruk geven. Op landgoed de Beek is gras ingezaaid, dit is geen beperking voor viering Koningsdag. Er wordt nog een idee geopperd voor aanleg van een wandelstrook langs de Kruisberg. Dit wordt op het gemeentekantoor nader bekeken. Ook wordt nagevraagd of er richting verkeerslichten op de Eendrachtsweg een snelheidsbeperking van 50 km kan komen.

De volgende ledenvergadering van Dorpsraad Halsteren is op donderdag 7 april.