Afbeelding

‘Alle kinderen actief houden’

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – De regeling ter bevordering van maatschappelijke participatie door schoolgaande kinderen – de MPSK – is er om te zorgen dat schoolgaande kinderen kunnen meedoen met zaken als sport, muziek of zwemles. De regeling voor 2022 compenseert prijsstijgingen en staat meer sporten toe, zodat de kinderen in de gemeente Woensdrecht altijd actief kunnen blijven.

Het CBS becijferde in 2020 dat 5,5% van de kinderen in de gemeente Woensdrecht opgroeit in armoede. Voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen is het ontzettend belangrijk dat ze kunnen meedoen De MPSK is bedoeld voorkinderen van wie de ouders een inkomen hebben dat lager is dan 120% van de geldende bijstandsnorm. Via de regeling kunnen kinderen meedoen aan sport, muziek of zwemles, en kan in bepaalde gevallen ook een laptop, tablet of fiets aangevraagd worden.

Wijzigingen

In de regeling voor 2022 zijn met terugwerkende kracht een paar dingen gewijzigd. Zo vervalt de vergoeding voor de vrijwillige ouderbijdrage van scholen, worden zelfverdedigingssporten en weerbaarheidstrainingen voortaan vergoed en zijn de bijdragen voor een fiets, laptop of tablet, sport-abonnement en zwemles verhoogd om prijsstijgingen te compenseren.

Belangrijk

Verantwoordelijk wethouder Lars van der Beek benadrukt dat een wetswijziging eist dat de vergoeding voor de vrijwillige ouderbijdrage vervalt: “Wij zijn er geen voorstander van, maar we moeten de wijziging doorvoeren. Gelukkig springt een aantal scholen in het gat.” 

Van der Beek benadrukt hoe belangrijk de MPSK-regeling is: “Deze regeling moet drempels wegnemen. Ik kan ouders niet genoeg oproepen om er gebruik van te maken. Schaamte is niet nodig, wij zijn er om te helpen en doen dat graag! Bovendien houden we de prijsstijgingen in het oog, en passen we de regeling opnieuw aan als dat nodig blijkt.”