Wethouder Lars van der Beek.
Wethouder Lars van der Beek. Foto: Bep Tielemans

Leerplichtigen goed in beeld

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – 137 spijbelmeldingen voor 100 verschillende leerlingen, 24 officiële waarschuwingen, vier processen-verbaal, drie gevallen van langdurig verzuim, 363 contactmomenten met ouders of scholen en vijf leerlingen die preventief begeleid zijn om uitval te voorkomen: dat zijn de Woensdrechtse cijfers uit het jaarverslag over 2020-2021 van het Regionaal Bureau Leren West-Brabant. 

De cijfers laten zien dat de gemeente Woensdrecht alles doet om leerplichtige jongeren in beeld te houden en ze alle kans te geven om zich te ontwikkelen.

Startkwalificatie
Onderwijs is de basis waarop een kind zijn toekomst vormgeeft, stelt de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek. In de gemeente Woensdrecht woonden op 1 oktober 2020 3838 jongeren die onder doelgroep van het Regionaal Bureau Leren West-Brabant. Het RBL is een samenwerkingsverband tussen zestien gemeentes in de regio, dat zich bezighoudt met het uitvoeren van de Leerplichtwet en de regionale meld- en coördinatiefunctie voor jongeren tussen de 5 en 23 jaar. Het RBL richt zich op leerplichtige kinderen tussen de 5 en 18 jaar, en op jongeren tussen de 18 en 23 die onderwijs volgen of begeleid worden om een startkwalificatie of een andere haalbare startpositie in de maatschappij te behalen.

Buitenland
Naast de 137 spijbelmeldingen werden in Woensdrecht nog 24 gevallen in behandeling genomen van jongeren die op geen enkele school ingeschreven bleken. In twaalf gevallen bleek er sprake te zijn van een vrijstelling. Veel jongeren met een vrijstelling – in Woensdrecht zijn er dat in totaal 339 – volgen onderwijs in het buitenland, meestal in België. zeven leerlingen zijn naar school begeleid, twee keer bleek er sprake te zijn van een verhuizing en in drie gevallen was er een andere reden waarom er geen inschrijving was.

Jongerencoaches
Het aantal voortijdige schoolverlaters nam in Woensdrecht af naar 1,83%. “Landelijk is dit 2,01%”, zegt wethouder Van der Beek, “we zijn blij met die daling, maar sluiten niet uit dat corona er invloed op had. Er waren simpelweg minder baantjes beschikbaar waar jongeren zonder diploma aan de slag konden.” Jongeren die niet meer op school zitten en geen startkwalificatie hebben kunnen terecht bij de jongerencoaches van OnMyWay: www.omwwb.nl