Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Verdere samenwerking Almata

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Jeugdhulpspecialist Almata en de jeugdhulpregio’s West-Brabant-Oost, Zeeland en West-Brabant-West, waar ook de gemeente Woensdrecht onder valt, zetten hun samenwerking voort. De Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek stelt: “We vonden in Almata een partner die heeft laten zien de uitdaging van de transformatie in de gesloten jeugdhulp aan te kunnen.”

JeugdzorgPlus is een vorm van jeugdzorg voor kinderen en jongeren die niet bereikt worden door andere vormen van hulpverlening. Alleen de kinderrechter kan JeugdzorgPlus opleggen, daarmee is het een vergaande vorm van jeugdhulp, die vaak een forse impact op jongeren en hun ouders heeft. Ook het prijskaartje is fors. Om de hulp effectiever en de kosten lager te maken, maakt de gesloten jeugdhulp een transformatie door: zo wordt de instroom van jongeren verminderd, het verblijf in JeugdzorgPlus zoveel mogelijk verkort en de zorg verbeterd zodat jongeren duurzaam kunnen uitstromen.

Almata wist haar 57 plaatsen de afgelopen twee jaar om te vormen naar 40 vaste en zes flexibele plekken. Dat lukte vooral door de hulp anders te organiseren en gezinnen thuis te begeleiden. Niet alleen de jongere zelf ontvangt hulp, ook de ouders en andere gezinsleden krijgen tools aangereikt om anders met de situatie om te gaan. Als dat thuis niet lukt, dan blijken inwoning in kleinere groepen en andere innovaties de behandeltijd te kunnen verkorten en een blijvender resultaat te boeken. Op deze wijze denkt Almata de komende twee jaar de zorg te kunnen betalen met 11% minder budget vanuit de gemeenten. Bovendien kunnen dan ook innovaties bekostigd worden. “Niet elk kind heeft een goede en veilige basis in het leven”, zegt wethouder Van der Beek, “juist daarom is het belangrijk dat we ook die jongeren de kans op een goede toekomst geven. Almata helpt ons daarbij.”