Afbeelding

Portret Menno van Coehoorn

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - HALSTEREN - Een portret van Menno baron van Coehoorn is verhuisd van het Rijksmuseum naar Bergen op Zoom voor een langdurig verblijf in Zaal 1747 van het Markiezenhof.  

Vestingbouwer Van Coehoorn arriveerde op 14 maart 1698 na een inspectiereis langs de verdedigingslinie van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Bijna 324 jaar later werd zijn portret vrijdag 11 maart feestelijk onthuld door burgemeester Frank Petter. Ter gelegenheid van het nieuwe depot van het Rijksmuseum te Amersfoort en de fijne samenwerking mochten de 5 stadsmusea een schilderij kiezen uit de rijke collectie van het Amsterdamse museum voor een langdurig bruikleen. Het Markiezenhof koos voor het portret van de vestingbouwer. Het betreft een kopie naar schilder Caspar Netscher (1675-1700). Het originele hangt in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede. 

Van Coehoorn maakte op het slagveld indruk als infanterist en verwierf een reputatie als Nederlands grootste vestingbouwer, met als meesterwerk de vesting Bergen op Zoom, die samen met Steenbergen en Tholen het westelijk verdedigingsonderdeel van de Zuiderwaterlinie vormt. Dit deel van de linie werd vanwege het strategisch belang beschouwd als de ‘Sleutel tot Zeeland’. Menno van Coehoorn is de ontwerper en bedenker van deze unieke vestingwerken.
Jacob Knegt, onderzoeker bij Alliantie Zuiderwaterlinie, verzorgde vrijdagmiddag een uiteenzetting over de vestingbouwkundige.

Informatie schilderij: portret van Menno baron van Coehoorn (1641-1704). Caspar Netscher (kopie naar), laatste kwart 17e eeuw. Bruikleen Rijksmuseum Amsterdam.