In heemhuis de Hof van Ram hing na twee jaar weer sfeer bij de opening van een schilderijenexpositie, de eerste activiteit sinds Corona.
In heemhuis de Hof van Ram hing na twee jaar weer sfeer bij de opening van een schilderijenexpositie, de eerste activiteit sinds Corona. Foto: Bep Tielemans

Halchterth bloeit weer op

Algemeen

HALSTEREN - Heemkundekring Halchterth heeft twee jaar lang nauwelijks activiteiten kunnen ontplooien maar de sfeer in heemhuis Hof van Ram was zaterdagochtend meteen terug bij de opening van een indrukwekkende schilderijententoonstelling. Voorzitter Anton van Oost noemde deze tentoonstelling ‘een gewaagd experiment’: “We zijn benieuwd of de mensen weer durven te komen, dit is de eerste activiteit sinds het begin van Corona. Activiteiten bindt onze leden en levert nieuwe leden op. 

Van Oost liet weten dat de heemkundige studiekring Halsteren/Lepelstraat de schade van twee jaar niets doen moet zien in te halen. “We gaan er in dit jubileumjaar volop tegenaan, we bestaan namelijk 41 jaar. Voor het ontplooien van een aantal activiteiten hebben we bij de gemeente subsidie aangevraagd uit het Corona-compensatie-fonds voor cultuur. Dit overheidsfonds is bedoeld om culturele verenigingen te ondersteunen om hun verloren inkomsten in te laten halen, aan ledenwerving te doen en nog veel meer.”

Aan plannen ontbreekt het Heemkundekring Halchterth niet. “Wij komen met een jubileumboek 2022 en een Watersnoodboek 2023, zeventig jaar na de ramp. Net als twintig jaar terug gaat de heemkundekring de herdenking van de Watersnood organiseren met daarbij een expositie. Onder de voorwaarde dat we Coronasubsidie krijgen”, liet de voorzitter weten.
Het aantal leden wil de heemkundekring verhogen van 650 naar 800. “Dit aantal is nodig om een levensvatbare toekomst te hebben als we het heemhuis in eigendom hebben gekregen. De schok was groot toen we in november 2019 uit de pers moesten vernemen dat de Hof van Ram te koop kwam te staan. Dit veroorzaakte veel onrust onder onze leden en de meer dan twintig werkgroepen die hun loop hebben naar het gebouw voor hun hobby op het gebied van cultureel erfgoed. Als bestuur en steungroep zijn we hard aan de slag gegaan met een businessplan en haalbaarheidsplan om het heemhuis over te kunnen nemen. Met de politieke partijen hebben we over ons plan gesproken.”

Anton van Oost bedankte raadslid Meino Dam voor de juridisch onderbouwde motie die hij namens Lijst Linssen had opgesteld en die volledig werd ondersteund door raadslid Paul Schut en GBWP. De gemeenteraad nam de motie ‘Eigendomsoverdracht heemhuis Hof van Ram’ bijna unaniem en snel aan. Dank gaat uit namens Halchterth richting de politiek.