Lars van der Beek plakt eigenhandig de verkiezingsposter op het bord voor het gemeentehuis.
Lars van der Beek plakt eigenhandig de verkiezingsposter op het bord voor het gemeentehuis. Foto: Bep Tielemans

“Het is nog niet af”

Algemeen

HUIJBERGEN – “Het is nog niet af”, zegt ABZ-er Lars van der Beek aan het einde van zijn tweede periode als wethouder van het sociaal domein in de gemeente Woensdrecht. Van der Beeks inhoudelijke kennis heeft Woensdrecht op vele fronten verder gebracht. Zijn motivatie en energie zijn alleen maar groter geworden: “Als wethouder loont het om kennis te hebben van de inhoud.”

In 2014 was de benoeming van Lars van der Beek tot wethouder voor het sociaal domein een onverwachte, niet in de laatste plaats voor hemzelf. Als raadslid dat niet graag in de spotlight staat groeide hij in zijn rol, gedreven door de wil om mensen te helpen. Acht jaar later is Van der Beek een gepokt en gemazeld wethouder, is hij door zijn partijgenoten gekozen tot lijsttrekker en wordt zijn expertise tot ver buiten de gemeentegrenzen herkend. “In de gemeentelijke politiek heb ik inmiddels alle rollen wel bekleed, en die van wethouder bevalt me het beste”, zegt Van der Beek, “want als wethouder heb je de mogelijkheid om mensen heel direct te helpen.”

Voorbeeld

Als wethouder wordt Lars van der Beek geroemd om zijn inhoudelijke kennis, die hij dankt aan een jarenlange carrière in het sociaal domein. “Dat stelt me in staat om op gelijkwaardig niveau met partners te praten en beslissingen te nemen die ik kan uitleggen”, zegt hij, “dat is de meerwaarde van inhoudelijke kennis.” Die inhoudelijke kennis betekent niet dat Van der Beek vier makkelijke jaren achter de rug heeft – de financiële problemen waarin Woensdrecht enkele jaren geleden verkeerde hadden bijvoorbeeld hun weerslag op zijn portefeuille – maar hij is wel trots op wat hij met hulp van zijn partij en de gemeenteraad bereikt heeft. “We mogen trots zijn op wat we in het sociaal domein hebben weggezet. Niet alleen ik, ook de ambtenaren, mijn eigen partij ABZ en ook de gemeenteraad, die mij altijd gesteund heeft. Samen hebben we gezorgd dat veel woninguitzettingen voorkomen konden worden, dat de WMO op orde is, dat de BWI een gezonde positie inneemt in de gemeente en dat Woensdrecht in het hele land wordt gezien als voorbeeldgemeente op het sociaal domein.”

Voortzetten

Die lijn wil Lars van der Beek de komende vier jaar voortzetten, als stemmers hem dat toestaan. Hij wil wethouder blijven, maar een andere portefeuille ambieert hij niet: “Ik werk met liefde en plezier verder in deze portefeuille. Ik ben een mensenmens, en ik wil anderen blijven helpen.” Die woorden van de lijsttrekker van ABZ zouden als muziek in de oren klinken van de man die jarenlang lijstrekker, voorzitter en wethouder van ABZ was: Vic Huijgens. “Vic was mijn grootste fan”, zegt Van der Beek, “hij was een mensenmens, net als ik. Ik mis hem. Ik hoop dat we de grootste partij blijven, zodat we mensen kunnen blijven helpen. Dat zou Vic ook graag hebben gezien.”

“Als wethouder kun je mensen heel direct helpen”