Biodiversiteit Woensdrecht
Biodiversiteit Woensdrecht

‘Samen maken we Woensdrecht duurzaam’

Algemeen

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de gemeente Woensdrecht. Het is een breed begrip en het is dan ook op veel zaken in het dagelijks leven van toepassing. Als gemeente nemen we onze verantwoordelijkheid door op te letten hoe we inkopen, hoe we onze gebouwen verwarmen, hoe we omgaan met het groen, hoe we de openbare ruimte verlichten en ga zo maar door. Ook hebben we een stimulerende rol in het energiezuinig maken van huizen, het goed scheiden van afval, het opwekken van duurzame energie en elektrisch rijden. Wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft duurzaamheid in zijn portefeuille en informeert u met deze pagina’s graag over de ontwikkelingen die er op dit gebied zijn. Om Woensdrecht duurzaam te maken hebben we namelijk ook uw hulp hard nodig!


Verduurzamen van panden

In de editie van 2 februari bespraken we het thema duurzaamheid al. We gingen toen vooral in op het verduurzamen van panden. Hoe de gemeente dit doet bij gemeentelijk vastgoed, maar ook hoe steeds meer verenigingen verduurzamen en wat u ook zelf in uw eigen woning kunt bewerkstellingen. Begin klein en kijk vooral goed naar wat voor uw woning de meest geschikte oplossing is. Het Regionaal Energieloket en de energieambassadeurs kunnen u hierbij helpen: www.regionaalenergieloket.nl

Biodiversiteit en klimaatbestendigheid
Waar we het nu graag met u over willen hebben is hoe wij als gemeente invulling geven aan de begrippen biodiversiteit en klimaatbestendigheid. En over wat ú daaraan kunt bijdragen in uw eigen tuin. 

Laten we beginnen met het uitleggen van deze begrippen. Simpel gezegd is biodiversiteit zoveel mogelijk variatie van levensvormen binnen een bepaald gebied. Alles in de natuur hangt met elkaar samen en als we zorgen voor een divers aanbod van planten en bomen, dan wordt het gebied ook interessanter voor allerlei soorten insecten, vogels en zoogdieren. Wanneer er veel variatie is in het groen, dan is er ook een natuurlijke balans in het ecosysteem. Ziekten en plagen, zoals bijvoorbeeld de eikenprocessierups, krijgen dan minder voet aan de grond dan wanneer we alleen maar één soort boom zouden planten.

Biodiversiteit stimuleren

De gemeente heeft een zogenaamde ‘Groene Agenda’ waarin beschreven staat hoe we de komende jaren biodiversiteit willen stimuleren. Zo planten we steeds vaker diverse bomen bij elkaar en hebben we ons maaibeleid aangepast. 

Ook stimuleren we groene initiatieven. Een mooi voorbeeld is het project aan de Kasteelstraat in Ossendrecht. Dit is een samenwerking tussen de gemeente, het dorpsplatform en leerlingen van de basisschool. Een grasveld met weinig biodiversiteit wordt hier ‘biodiverser’ gemaakt door onder andere bloemen in te zaaien en bosplantsoen aan te leggen. Dit levert voedsel en schuilmogelijkheid op voor allerlei dieren.

Meer variatie en groen
Wat kunt u doen om meer biodiversiteit te creëren in uw tuin? Zorg voor verschillende soorten bloemen, planten, struiken en indien mogelijk bomen: Ga voor variatie waarbij er in elk seizoen nectarrijke planten zijn. Ook kunt u denken aan groene erfafscheiding, dus hagen en heggen in plaats van schuttingen of muren. Een bestaande schutting kunt u ook laten begroeien door bijvoorbeeld klimop. Ruim niet teveel op in de tuin, afgevallen blad en takjes trekken insecten aan en verrijken de grond. Gebruik tot slot geen chemische bestrijdingsmiddelen.

Water langer vasthouden

Klimaatbestendigheid staat voor hoe goed iets beschermd is tegen de effecten van klimaatverandering. We zien steeds vaker langere perioden van droogte en van hevige buien. Door de openbare ruimte klimaatbestendig in te richten, proberen we Woensdrecht voor te bereiden op de toekomst. Waar moet u dan aan denken? Allereerst door te kiezen voor groen dat weerbaar is tegen deze weersextremen. Ook kan groen een oplossing bieden bij weersextremen. Bomen en de omringende bodem nemen bijvoorbeeld veel water op en bomen zorgen bij hitte juist voor schaduwplekken met lagere temperaturen.

Daarnaast richten we de openbare ruimte zo in dat water langer vastgehouden wordt op de plek waar het valt: we maken zonken in het landschap waarin het water langzaam in de bodem kan trekken (zogenaamde wadi’s), we proberen de hoeveelheid bestrating terug te dringen of te beperken, gebruiken waterdoorlatende bestrating óf voeren het water juist af naar gebieden waar er verdroging is. 

Regenwater en afvalwater apart

Een mooi voorbeeld van klimaatbestendigheid is hoe we omgaan met het water in de Sparrenlaan en omgeving in Putte. Hier is een gescheiden rioolstelsel aangelegd, waarbij het regenwater en het afvalwater apart afgevoerd worden. Het regenwater komt terecht in een buis waarin kleine gaatjes zitten, waardoor het in de grond kan trekken en verdroging tegen gaat. 

Bij hevige regenbuien loopt het water over naar verschillende wadi’s. Hierin zijn bomen geplant die zowel tegen drogere perioden kunnen, als tegen tijdelijke natte voeten. Zijn ook de wadi’s vol, dan is het mogelijk om een extra overstort te gebruiken, waarbij de rest van het regenwater wordt opgevangen in de vijver naast de wadi’s. 

Tuin groener inrichten

Wilt u zelf een steentje bijdragen om uw omgeving klimaatbestendiger te maken? Richt uw tuin groener in. Hiermee geeft u in uw tuin een impuls aan de biodiversiteit en maakt het tevens klimaatbestendiger. 

Gebruik bijvoorbeeld minder bestrating, of waterdoorlatende bestrating (zoals grind) en vang regenwater op uw eigen perceel op.

Logo gemeente Woensdrecht
Wethouder Van Agtmaal plant samen met kinderen bomen op Boomfeestdag.
Vlinderstruik is een mooi voorbeeld van aanplant die biodiversiteit bevordert.
Project biodiversiteit Ossendrecht.
Bomen planten samen met kinderen bomen op Boomfeestdag.
Aanleg van een gescheiden rioolstelsel in Putte voor regenwater en afvalwater.