Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom.
Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom.

Brabants boekske is succes

Algemeen

HOOGERHEIDE - REGIO - De hoofdprijs ging weliswaar naar Junt, een schrijversduo in het uiterste oosten van de provincie Noord-Brabant, maar de overige prijzen gingen bijna zonder uitzondering naar het uiterste westen.

Zondag 6 maart werd in Lith het zeventiende Brabants boekske (met de inspirerende titel Vlinders in d’n buik en handelend over het thema ‘eerste liefde’) gepresenteerd door de twee redacteuren Cor Swanenberg uit Berlicum en Jan Luysterburg uit Hoogerheide. Ondanks veel afzeggingen vanwege positieve coronatestuitslagen konden toch bijna honderd aanwezigen genieten van de prachtige verhalen en gedichten die werden voorgedragen en die werden afgewisseld met vrolijke liedjes van de lokale troubadour Noud Bongers.

Spannend hoogtepunt was natuurlijk de bekendmaking door de onafhankelijke jury van de winnaar van de Willem Ivenprijs, die voor de twaalfde keer werd uitgereikt. Deze prijs, die bestaat uit een beeldje van een kleurrijke haan, ontworpen en vervaardigd door kunstenares Jenny Derksen uit Oss, wordt door de jury toegekend aan het mooiste verhaal of gedicht uit het Brabants boekske.

Riny Boeijen, de voorzitter van de jury, was vol lof over de kwaliteit van de 51 ingezonden dialectverhalen en -gedichten, die hij hoger vond dan ooit tevoren. Tot de auteurs die de beoordeling ‘zeer verdienstelijk’ kregen, behoorden Elseline Withagen uit Bergen op Zoom en Niek van Giels Pietzeun uit Steenbergen. Deze laatste ontving deze onderscheiding zelfs van twee juryleden.

De vijfde prijs, plus de beoordeling ‘zeer verdienstelijk’, was voor Halsterenaar Suus van Opdörp met zijn verhaal Nie zomar ‘n blauwke gelope.

De derde prijs en een ‘zeer verdienstelijk’ was voor Bergenaar Roel Soffers met ‘t Spiegelpeleis. Zijn schrijftalent was vorig jaar al gebleken toen hij de Willem Ivenprijs won.

De tweede prijs tenslotte was, net als vorig jaar, voor Brigit Bakx-Hermans uit Bergen op Zoom met haar verhaal IJ was verkocht. ‘Het getuigt van lef om de spreekwoordelijke vlinders niet te laten fladderen voor een jongen of een meisje, maar voor een trompet’, aldus de jury, om hieraan toe te voegen: ‘Haar taalgebruik is een promotie voor het Bergs dialect.’

Hoewel de Stichting Brabants stopt met de uitgave van het Brabants boekske omdat het te verliesgevend is, en redacteur Cor Swanenberg (80) het na zeventien jaar ook welletjes vindt, wordt er volgens Jan Luysterburg hard gewerkt aan het voortbestaan van dit stukje cultureel erfgoed. Met dit voornemen oogst hij momenteel veel lof en bijstand.

Het Brabants boekske 2022 is sinds te koop in de reguliere boekhandel en kost € 14,95.

Willem Ivenprijs