Linda Franken
Linda Franken

“Tijd om de stad weer op te laten bloeien”

Algemeen

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - Acht jaar geleden won Bergen op Zoom de titel ‘Groenste stad van Nederland’. Wie tegenwoordig rondkijkt in de stad, zal zich snel afvragen hóe onze gemeente die titel kon winnen. “Behoud van oude bomen en dierenwelzijn stonden de laatste jaren niet bepaald bovenaan het lijstje van het gemeentebestuur. Die focus moet terugkomen, anders houden we straks een binnenstad enkel vol stenen over”, menen Linda Franken en Bregje van Gurp.

De Lijst Linssen-kandidaten willen een groenarm toekomstbeeld voorkomen. “Nu zie je dat inwoners nog hun best doen een steentje bij te dragen. Okay, er zijn mensen die hun voor- en achtertuin betegelen, maar anderen zaaien juist bloemzaadjes extra bij groenplaatsen en bomen, zodat bijen en vlinders in de zomer voldoende nectar kunnen vinden. Het is frustrerend om te zien dat gemeentewerkers zulke wilde bloemen telkens met de grond gelijk maken. Zulke bloemen doen alleen maar goed”, vertelt Linda verder.
Terugkeer dierenasiel
Daarnaast pleit het tweetal voor terugkeer van het dierenasiel in Bergen op Zoom. Het asiel moest destijds wijken voor de nieuwbouwplannen bij De Zeeland. Er is helaas nooit een akkoord gekomen over een alternatieve locatie.

“Het is van belang om een goede opvang te hebben. Kijk bijvoorbeeld naar gewonde vogels. Vervoer geeft stress en kan funest zijn. Vroeger konden zij wat aansterken in Bergen op Zoom, voordat zij naar de opvang in Zundert gingen. Die ‘rusthalte’ is weg en dat is geen wenselijke situatie”, aldus Linda. 

Altijd mogelijkheden

Zij beseft dat financiën een bottleneck voor de terugkeer vormen. “Er moet geld voor zijn. En dát is een probleem in onze gemeente. Maar kijk dan naar alternatieve financieringsmiddelen, investeerders, samenwerkingen, crowdfunding. Er zijn altijd mogelijkheden te bedenken.”

Vuil op straat
Tot slot wordt het - voor de ooit ‘Groenste stad van Nederland’ - tijd om de handen uit de mouwen te steken tegen de vervuiling. “Het is tijd om de stad weer op te laten bloeien”, zegt Bregje. “Méér bloemen, méér groen, méér openbare vuilnisbakken, minder bomenkap en minder afval op straat. Sneller in actie komen bij zwerfafval en vaker de openbare vuilnisbakken leeg- én schoonmaken zou een sneeuwbaleffect kunnen creëren. Als de omgeving schoon is, valt dat ene papiertje wat iemand wil weggooien namelijk wel degelijk op. Die rem is hier blijkbaar nodig, dus zorg ervoor.” Meer weten over de standpunten Dieren en Natuur van Lijst Linssen? Neem dan contact op via Facebook: Linda Klaassen-Franken Lijst Linssen.

Bregje van Gurp