Afbeelding
Foto: Bep Tielemans

Schaken op de Brabantse Wal voor jong en oud

Algemeen

(Door René Punt)

In tegenstelling met het vorige nummer is het schaken weer opgestart, het mag weer. We zullen u dus verslag uitbrengen van de interne competitie, de externe competities en de jeugdcompetitie. Verder zullen we u nog andere zaken omtrent het jeugdschaken vertellen. Omdat BSV de enige vereniging op de Brabantse Wal is, zal het nieuws vooral over deze vereniging gaan.

Jeugd

In de strijd om het jeugdkampioenschap van BSV wordt in drie groepen om de prijzen gestreden. Meestal worden er drie periodes gespeeld met promotie en degradatie. Vorig jaar werd er vanwege Corona slechts twee periodes gespeeld. En ook dit jaar is de verwachting dat er slechts twee periodes gespeeld zullen worden.

Eerste periode

In de eerste periode won de Halsterse jeugdspeler Casper Room in de hoogste groep, de koningsgroep, al zijn partijen. Tano van Schilt, eveneens afkomstig uit Halsteren, werd tweede en de regerend kampioen Dion Winterberg derde. 

Koningsgroep

Inmiddels is de tweede periode begonnen en heeft Tano van Schilt zijn eerste drie partijen gewonnen en is dus hard op weg om de 2e Periode naar zijn hand te zetten. Casper Room is in deze periode minder succesvol en heeft één partij gewonnen en één verloren. Dion Winterberg is nog helemaal niet in actie geweest. Tristan Huibregtse staat na Tano op de tweede plaats met 2 uit 3.

Torengroep

In de Torengroep zijn nog twee spelers ongeslagen. Maar Tom Keijzer heeft al 3 uit 3, terwijl Jules van Raaij nog maar één partij heeft gespeeld en gewonnen. De onderlinge wedstrijd zal vermoedelijk de jeugdkampioen leveren.

 Pionnengroep

In de pionnengroep zijn Teun van Herel met 3 uit 3 en Tim Pierik met 2 uit 2 nog puntloos. En uiteraard wordt ook met spanning uitgekeken naar de onderlinge wedstrijd.

Interne competitie senioren

Inmiddels zijn er in deze competitie 12 rondes gespeeld. Maar alhoewel er nog vele ronden te spelen zijn lijkt het erop dat alleen Berend Ruben en Bas van de Putte nog kans maken om de kampioenstitel van BSV dit seizoen te worden. Het verschil met de nummer drie Martin de Smit is inmiddels ongeveer drie punten.

KNSB-competitie

         BSV 1

Het eerste team van BSV speelt in de derde klasse G en heeft uit vier wedstrijden 5 punten gehaald. Het staat hiermee op de 4e plaats. In de laatste wedstrijd werd de derby tegen De Pion uit Roosendaal met 4½-3½ gewonnen. Daar waren ze in Bergen op Zoom best trots op omdat De Pion jarenlang een klasse hoger speelde dan de Bergenaren. Wel is het zo dat er in deze klasse een ongelijk aantal partijen is gespeeld. Sommige wedstrijden werden vanwege Corona doorgeschoven naar een later tijdstip. In deze klasse staat het Tilburgse KiNG 1 bovenaan. Het heeft al zijn vijf wedstrijden gewonnen en is daarmee de waarschijnlijke kampioen.

         BSV 2

BSV 2 speelt in de 5e klasse F en staat daarin bovenaan samen met De Drie Torens 2 uit Tilburg. Maar de Bergenaren hebben net als veel andere verenigingen in deze klasse pas twee wedstrijden gespeeld. Veel wedstrijden zijn naar achteren verschoven. Er is dus nog weinig te zeggen over de kansen van het Bergse team.

         BSV 3

BSV 3 speelt in de 6e klasse E. Dit team verloor, door een verkeerde communicatie, haar eerste wedstrijd, maar daarna werden er twee wedstrijden gewonnen. Baronie 4 uit Breda staat in deze klasse bovenaan. BSV 3 deelt met RSR Ivoren Toren uit Rotterdam en De Raadsheer 2 de tweede tot en met vierde plaats. Dankzij de bordpunten staan de Bergenaren echter tweede.

         Avondcompetitie

BSV speelt met twee teams in de avondcompetities van de Noord- Brabantse Schaakcompetitie, maar sinds de versoepelingen zijn er na de lockdown nog geen wedstrijden gespeeld. Binnenkort zullen de wedstrijden weer aanvangen en u zult daarover in het maartnummer meer lezen.

Scholencompetities

Op scholen wordt weer geschaakt. We hopen u daarover in het volgende nummer te berichten. De districtswedstrijd Basisschoolteams is echter afgelast in verband met Corona. Wel mogen drie teams vanuit West-Brabant meedoen aan de Noord-Brabantse scholencompetitie voor basisschoolteams. Dat zijn de Halsterse basisschool De Rode Schouw en de Roosendaalse basisscholen Kroevendonk en Lavoor.

Tata Steel schaaktoernooi

In IJmuiden wordt al heel lang een schaaktoernooi gehouden dat een van de sterkste schaaktoernooien van de wereld is. Er werd gespeeld in twee grootmeestergroepen. In het hoofdtoernooi zijn vrijwel alle topspelers aanwezig. Vorig jaar wist Jorden van Foreest te winnen, maar dit jaar won wereldkampioen Magnus Carlsen met overmacht het toernooi. De Nederlanders Anish Giri en Jorden van Foreest deden het goed door net boven de middenmoot te eindigen.

In de tweede grootmeestergroep deed de oud-BSV 1 speler Daniel Dharda mee. Hij draaide ondanks zijn 17 jaar in de middenmoot van deze groep mee. Daniel Dharda zal later in het jaar een simultaan komen spelen in verband met het 75-jarig jubileum van BSV.

Schaakproblemen

In het januari-nummer kreeg u de volgende problemen. Voor beide problemen gold: hoe wint wit.

Het probleem 1 is complex. We beginnen met de eerste zet: 1. Td8+. Er zijn nu meerdere mogelijkheden voor zwart: 1. ...Kxd8, 1. ….Ke7, 1.….Txd8. Eerst I) wit speelt dan 2. Pxc6+ en er volgt 2. …. Dxc6 3. Dxc6 en wit wint of 2.… Kc7 3. Dxb5 en wint II) wit speelt dan 2. Pxc6 Dxc6 3. Dxc6 en wit wint. Dan slaat wit de zwarte dame 2. Pxb5 en wint.

In het probleem 2 kan wit winnen door Td5 te spelen. De toren, nu verdedigd door de pion op c4, valt dan de zwarte dame aan. De zwarte dame kan de zwarte toren niet verdedigen. Als de zwarte dame dus speelt slaat wit vervolgens de zwarte toren.

Nieuwe schaakproblemen

De nieuwe problemen: hier is probleem 3 makkelijker dan probleem 4. Voor beide problemen geldt dat wit wint. In het probleem 4 zelfs in twee zetten. In het probleem 3 is het mat ver, hier moet alleen de winstgang worden weergegeven.