Wethouder Barry Jacobs.
Wethouder Barry Jacobs.

Hoogspanningsstation in zuidelijke Auvergnepolder lijkt niet haalbaar

Algemeen

HALSTEREN - Om als gemeente Bergen op Zoom tot een besluit te komen over de locatie voor een nieuw hoogspanningsstation ten westen van Halsteren/Lepelstraat is een extra locatie (4B) onderzocht in de Auvergnepolder. De gemeenteraad had bureau Witteveen en Bos opdracht gegeven om het gebied in het zuiden van de Auvergnepolder, tussen de Zuider Kreekweg en het Lange Water te onderzoeken. Het onafhankelijk onderzoeksbureau komt tot de conclusie dat locatie 4B ‘geen reëel alternatief is’

Afgelopen woensdag werden de resultaten van het extra onderzoek gedeeld met omwonenden van het zoekgebied en betrokkenen van de werkateliers. Aan de digitale informatiesessie over de uitkomsten van het onderzoek namen woensdagavond een honderdtal belangstellenden deel. Na een welkomstwoord door wethouder Barry Jacobs en uitleg door Annemieke Bijster, beleidsambtenaar gemeente Bergen op Zoom, presenteerde het onderzoeksbureau uitgebreid de haalbaarheidsstudie. Aansluitend werden tal van vragen gesteld vanuit mensen die de presentatie volgden. 

Conclusie

Binnen het zoekgebied is alleen locatie 4B mogelijk op basis van de uitgangspunten van TenneT. Deze locatie is alleen mogelijk wanneer de geluidscontour wordt teruggebracht van 500 meter om geluidsgevoelige objecten heen naar 300 meter, naar verwachting betekent dit aanvullende maatregelen tegen geluidhinder. Het overlapt met NNN-gebied Lange Water, wat een reëel vergunningsrisico vormt. Daarom lijkt een vergunning niet haalbaar. Daarnaast is het onontkoombaar dat er nieuwe masten geplaatst moeten worden in Natura2000-gebied om aan te sluiten op de bestaande hoogspanningslijn. Tevens dient er een tijdelijke lijn door Natura2000 gebied te worden aangelegd. Locatie 4B ligt ook gedeeltelijk binnen de veiligheidszone van Sabic en gedeeltelijk binnen de veiligheidscontour voor de windturbines. Hoewel er positieve beoordelingen waren over locatie 4B zijn de effecten vaker negatief beoordeeld dan alle andere alternatieven uit de haalbaarheidsstudie.
Naast Natura2000-gebied en de veiligheidszone is dit een cultuurhistorisch gebied. Deze aspecten tezamen maken dat alternatief 4B risico loopt op het niet verkrijgen van een omgevingsvergunning. Gezien het belang van het realiseren van een nieuwe stationslocatie, vormt het niet verkrijgen van een vergunning voor TenneT mogelijk een onacceptabel risico. Dit maakt locatie 4B geen reëel alternatief

Vragen

Er werden via een chatlijn veel vragen gesteld. Onder andere over het aantal decibel inzake geluid. Dit blijkt niet tot in detail onderzocht te zijn. Ook waren er vragen over hoogspanningsmasten, ondergrondse aanleg en tijdelijke plaatsing van masten. Archeologische waarde van het gebied wordt hoog ingeschat. waarom de afmeting van het onderzocht terrein blijkt af te wijken van de andere onderzochte werd niet duidelijk. Ook moet er nog een boerderij gebouwd worden nabij het onderzochte gebied. Op de vraag ‘waarom er wel windmolens staan in het Natura-2000 gebied’ werd de provincie genoemd die in de jaren 60 er een minder strikt beleid had. Ook werd gevraagd hoe omwonenden in de toekomst gecompenseerd worden en of er ook nog inspraak mogelijk is bij de raad.     

Besluit

De resultaten van het extra onderzoek zijn aangeboden aan de leden en burgerleden van de gemeenteraad. Het college heeft een definitieve keuze gemaakt en donderdag 3 maart buigt de commissievergadering zich hierover. Op 10 maart beslist de gemeenteraad uiteindelijk over het voordragen van een locatie voor het hoogspanningsstation.