Ontvangst van de vier Prinsen Carnaval door het college van B en W gemeente Woensdrecht.
Ontvangst van de vier Prinsen Carnaval door het college van B en W gemeente Woensdrecht. Foto: Dennis van Loenhout

“Yes, het mag weer!”

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – “Yes, het mag weer!” Met die oprechte uitroep werden de vier prinsen carnaval van Wjeeldrecht, Ostrecht, Put en Buntland en Sanegat op dinsdagmiddag 23 februari door burgemeester Steven Adriaansen ontvangen op het gemeentehuis. Van de prinsen kreeg hij de insignes, en de plannen voor een carnaval die weer bijna “als vanouds” gevierd kan worden.

Nog maar enkele weken geleden zat Nederland in een lockdown, en kondigde burgemeester Adriaansen met frisse tegenzin aan dat het niet of nauwelijks mogelijk zou zijn om carnaval te vieren. Inmiddels ziet de wereld er anders uit. De Omikronvariant van het coronavirus is mild, de draconische maatregelen zijn bijna volledig opgeheven en de carnavalsverenigingen staan te trappelen om het mooiste feest van het jaar te kunnen vieren. Met vereende krachten werken ze aan programma’s die veel “normaler” zijn dan ze een paar weken geleden durfden te hopen.

De kersverse prins Marinus I van Wjeeldrecht ziet het – in lijn met het motto – helemaal zitten voor de komendecarnaval. Op zaterdag 26 februari trekt hij met meerdere wagens van Non Plus Ultranaar het gemeentehuis, waar de sleuteloverdracht plaatsvindt. Later die dag barst dan het Bokkerijdersbal in café Boulevard los. Op zondag vindt in diezelfde Boulevard het Spektakelbal plaats en verzorgt dweilband Ier Eddt het Wjeelbal. Op maandag is het dan de beurt aan het La Maar Zitte-bal in café Boulevard. De carnaval wordt op dinsdag afgesloten met een kinderafsluiting. Met halfvasten, op 27 maart, wordt het beeld van de snoek op zijn nieuwe plek bij het gemeentehuis gezet.

Prins Fred van Put en Buntland is niet minder trots op het programma dat De Grensneus heeft samengesteld. Dat begint op zaterdag om 13.00 uur met een intocht in de kerk, en aansluitend een kinderoptocht naar MFC De Biezen, waar eencarnavalsbingofeest plaatsvindt. In de avond is De Bieendan het decor voor het `Tis al 22 jaar Bal´ van B.C. Meuge me wok is. Op zondag is er een speur en puzzeltocht, die om 12.00 uur start, en waarvan de prijsuitreiking rond 17.00 uur in MFC De Biezen plaatsvindt. Op maandag mogen kinderen die hun eigen carnavalswagen hebben ontworpen hun kleurplaats tussen 13.00 uur en 15.00 uur inleveren in De Biezen. Daar vindt vanaf 13.00 uur ook het Grensneuskesbal plaats. Om 20.00 uur is Café ´t Croontje het decor voor het Op Volle Toeren Bal. Dinsdag is de sluitingsdag, met tussen 14.00 uur en 16.00 uur een carnvalssportmiddag in MFC de Biezen. Om 18.00 uur zakt dan de neus, met aansluitend een stamppotbuffet. Daarna zit de carnval erop in Put en Buntland.

De Ostrechtse Prins Zjim I staat te trappelen om De Droad trug oep te pakke. Op zaterdag is om 13.30 de intocht op de Markt, met aansluitend de Prinse Matinee. Op zondag loopt de Ostrechtse Rwooie Spellekes Draod, een leuke speurtocht voor jong en oud, door het dorp. Op maandag viert Nar Luukske zijnverjaardag met het Narrebal, vanaf 15.00 uur in de cafés. Dinsdag is de dag van de H´Os en Dweilmiddag, waarvoor om 14.00 uur verzameld wordt opde Markt. De rondrit met de Os begint om 19.00 uur en gaat het hele dorp door, waarna de Os om 0.00 uur op de Markt verbrand wordt.

Ook Prins Noot van Sanegat verheugt zich op carnaval. Op zaterdagavond is er de Sanegatse quiz in MFC De Kloek, met aansluitend een feest dat wordt opgeluisterd door DJ Bram en Boerenkapel De Sanegeit. De zondag staat in het teken van de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd en de kindermiddag - met hindernisbaan en springkussen - die om 14.00 uur in De Kloek begint. Papa’s en mama’s kunnen ondertussen in de foyer hun eigen feest vieren. Op zondag wordt de Tiesteprijs uitgereikt in MFC De Kloek, wie kans wil maken moet uiterlijk om 20.30 uur binnen zijn. De officiële sluiting van de carnaval is op dinsdag, met vanaf 19.00 uur dweilen in MFC De Kloek en vanaf 21.00 uur dweilen in Café De Kroon.