ISD-directeur Brabantse Wal Ron van Toor.
ISD-directeur Brabantse Wal Ron van Toor. Foto: Dennis van Loenhout

Minder bijstandsgerechtigden op Brabantse Wal

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – Het aantal bijstandsuitkeringen op de Brabantse Wal neemt af. Op 31 december 2021 ontvingen 2408 inwoners een bijstandsuitkering, 106 minder dan op 1 januari van dat jaar. In de gemeente Woensdrecht daalde het aantal uitkeringen slechts met één, maar met 263 uitkeringen is het aantal in de gemeente sowieso al laag.

Directeur Ron van Toor van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Brabantse Wal, die de bijstandsuitkeringen verzorgt voor de Brabantse Walgemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en Steenbergen, is bijzonder tevreden: “Het aantal uitkeringen is met 4,2% gedaald, dat is echt substantieel. Daarmee zien onze jaarcijfers over 2021 er keurig uit, en het is goed om als ISD zo’n positieve boodschap te kunnen brengen. Er gaat veel goed bij onze ISD.” Van Toor en de Woensdrechtse wethouder Lars van der Beek zien dat steeds bijstandsgerechtigden de weg naar werk weten te vinden. Dat komt door de deskundige begeleiding van de ISD en het Werkcentrum Brabantse Wal, maar ook doordat ondernemers steeds meer bereid zijn om mensen een kans te geven. “Werk is het hoogst haalbare doel voor een bijstandsgerechtigde”, zegt Van Toor, “maar ik weiger om werknemers ‘om niet’ beschikbaar te stellen aan bedrijven.” 

Hij vervolgt: “Subsidie is bedoeld voor werkgevers van goede wil, en die zijn er veel. Werkgevers en werknemers bewegen naar elkaar toe, en ook de bereidheid om bijvoorbeeld iemand met een beperking aan te nemen groeit. Dat is gunstig, net als het feit dat veel ZZP-ers die tijdens de coronacrisis een beroep deden op de bijstand daar nu weer op eigen kracht uitkomen. Natuurlijk vindt niet elke bijstandsgerechtigde een baan, en eindigen uitkeringen ook omdat mensen verhuizen, overlijden of door andere veranderingen in de persoonlijke situatie. Maar dat de uitstroom van bijstandsgerechtigden groter is dan de instroom is bijzonder positief. Zeker nu veel bedrijven naarstig zoeken naar personeel denken we dat die daling zich blijft voortzetten. Of we binnenkort nog maar 2000 bijstandsgerechtigden hebben? Dat zou héél mooi zijn”, aldus de ISD-directeur.