Michelle Surminski
Michelle Surminski Foto: Dennis van Loenhout

Corona vergeten bij scouting

Algemeen

HOOGERHEIDE – Bij Scouting Hoogerheide overheerst de blijdschap. En mag het? Want na bijna twee jaar van coronaregels en beperkingen kunnen de activiteiten eindelijk weer doorgaan als vanouds. Hoe zeer kinderen daar naar snakken weet leidster Michelle Surminski als geen ander. Met de andere leiders heeft zij twee jaar lang zoveel mogelijk geprobeerd om kinderen corona even te doen vergeten.

Over scouting in coronatijd kan Michelle Surminski (30), bij Scouting Hoogerheide leidster van de scoutingmeiden van 11 tot 15 jaar, honderduit vertellen. Eén van de vele verhalen is dat over het kamp dat onder de scouts bekend werd als het “rampenkamp”, waar slechts vier kinderen en drie leiders aanwezig waren. “Zo was het vaak”, zegt Michelle, “elke week zaten er wel mensen in quarantaine.” 

Toch hadden de scouts – vergeleken met andere verenigingen – nog redelijk veel bewegingsvrijheid, omdat scouts nou eenmaal veel en graag buiten zijn. Dat is fijn, vindt ook Michelle, maar ze plaatst wel een kanttekening: “Vooral in de zomers waren de regels soepel en kon er veel, maar dan liggen onze activiteiten vrijwel stil en is er nauwelijks opkomst. Wij beginnen in september weer, en de afgelopen twee jaar was dat juist het moment dat de regels en beperkingen weer steeds verder werden aangescherpt.”

Bijpraten

Een paar momenten uit die coronatijd bleven Michelle bij. Ze noemt ze tekenend voor hoe de coronacrisis er bij kinderen en jongeren inhakte: “Twee meiden van een jaar of dertien zagen elkaar na lange tijd weer op het scoutingterrein. Ze vlogen elkaar om de nek, en ondanks dat de anderhalve meterregel nog gold kregen we ze met geen stok meer uit elkaar. Dat is veelzeggend”, zegt ze, “net als het feit dat de jongensgroep, toen gevraagd werd wat ze wilden doen, gewoon even met elkaar wilde kletsen. Ze hadden zoveel bij te praten. Kinderen hebben elkaar enorm gemist in de coronatijd, dat merken we heel goed.”

Ontspannen

Nu de coronaregels vrijwel volledig zijn verdwenen en de scouts weer als vanouds hun gang kunnen gaan ziet Michelle dat kinderen zich snel beter gaan voelen en het normale leven oppakken. 

“We horen ze nu vertellen hoe blij ze zijn dat ze weer naar school kunnen, en er wordt zelfs al weer geklaagd over toetsweken! Gelukkig kunnen ze altijd bij de scouting terecht om te ontspannen. Als er kinderen zijn die problemen hebben, dan kunnen ze altijd bij ons terecht om erover te praten, dat weten ze. Maar als ze dat niet willen is het ook goed. De scouting is een plek waar je je problemen even kunt vergeten. Ik zal nooit vergeten wat één van ‘mijn’ meiden in de coronatijd tegen me zei, toen we op kamp waren in België. Ze had even het idee gehad dat corona niet bestond. Wat mij betreft was dat het mooiste compliment dat ze ons kon geven. We hopen dat we dat gevoel vanaf nu kunnen vasthouden.”