Afbeelding

Windstil Ossendrecht ziet grote risico’s omwonenden windpark Ze-Bra en dient zienswijze in

Algemeen

OSSENDRECHT - REGIO - De Raad van State heeft op 30 juni 2021 bepaald dat de sinds 2011 gebruikte regels voor windturbines (activiteitenbesluit) niet toegepast mogen worden, omdat voor het vaststellen van deze regels geen milieueffectrapport is gemaakt. Voor het opnieuw vaststellen van nationale windturbinebepalingen wordt daarom een milieueffectrapport (planMER) gemaakt. 

De basis daarvoor is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het Milieueffectrapport Nationale Windturbinebepalingen Leefomgeving die op 23 december 2021 ter inzage is gelegd. Het gaat hierbij dus om een belangrijk en richtingbepalend document. Gisteren is de termijn voor het indienen van zienswijzen gesloten Windstil Ossendrecht: zorgen over het proces, grote risico’s voor omwonenden Windstil Ossendrecht heeft grote bezwaren tegen de inhoud van deze NRD, die een voorproefje geeft van wat we aan nieuwe regels kunnen verwachten. 

Daarom is een formele zienswijze ingediend die Windstil hierbij graag onder de aandacht brengt. In korte samenvatting: • Het stuk wekt vooral de indruk: ‘We hebben haast en willen gewoon op de oude voet verder’. Komt dat bekend voor…? • Veel te grote invloed van de windindustrie-lobby en de daarmee verbonden adviesbureaus bij het doen van ‘onafhankelijk’ onderzoek en het ontwikkelen van de nieuwe regels. • Te veel ruimte om lokaal van nieuwe landelijke regels af te kunnen wijken: ‘Lokaal maatwerk’ opent de deur voor beïnvloeding en manipulatie, met soepelere normen tot gevolg. • Doelstelling om leefomgeving middels landelijk geldende en goed onderbouwde bepalingen te beschermen lijkt hiermee te worden losgelaten. • Leemtes in kennis waar het gaat om gezondheidseffecten van geluid en de noodzaak van aanvullend onderzoek worden erkend, maar tegelijkertijd wordt gesteld niet op de uitkomsten van dit onderzoek te kunnen (willen?) wachten. Dit is volstrekt ongeloofwaardig. • Overheid heeft plicht om gezondheid van haar burgers te beschermen - dit moet in de brede belangenafweging leidend zijn, op basis van het voorzorgprincipe. Wij zien dit niet terug. • Verschil maken tussen belang omwonenden in stedelijk en landelijk gebied niet acceptabel • Handhaving krijgt ten onrechte nauwelijks aandacht.

Windpark ZE-BRA

Zoals bekend heeft Windstil Ossendrecht zich in het afgelopen jaar nadrukkelijk uitgesproken tegen de in Ossendrecht geplande windmolens van windpark ZE-BRA. In december vorig jaar heeft mevrouw mr. dr. J.G.L. van Nus van DOKK Advocaten namens de daartoe door belanghebbenden opgerichte vereniging Windstil Ossendrecht 2.0 beroep ingesteld tegen de voor windpark ZE-BRA afgegeven vergunning bij de Raad van State. 

De besluitvorming voor het gemeente- en provinciegrensoverschrijdende plan ZE-BRA was volgens Windstil complex en ondoorzichtig. Om hier duidelijkheid in te brengen heeft Windstil Ossendrecht al in april vorig jaar met een beroep op de wet openbaarheid bestuur bij de gemeente Woensdrecht een verzoek om vrijgave van documenten ingediend. Het besluit hierop was zeer onvolledig en dat vond ook de onafhankelijke bezwaarcommissie. De gemeente moet nog steeds een nieuw besluit nemen, maar dit wacht helaas nog steeds op afhandeling… Zouden de komende verkiezingen voor de gemeenteraad hierbij een rol spelen?