Afbeelding
Foto: Dennis van Loenhout

Dorpsraad-debat brengt geen duidelijkheid

Algemeen

HALSTEREN – Het door de Halsterse Dorpsraad georganiseerde verkiezingsdebat van donderdag 17 februari was voor de lijsttrekkers van de Bergse politieke partijen de eerste gelegenheid om de degens te kruisen. Dat liep stroef, want vier stellingen, dertien partijen en de voor de Wittenhorst nog steeds geldende sluitingstijd van 22.00 uur bleken slecht te combineren. De enkele zwevende kiezer in de zaal ging niet veel wijzer naar huis.

Maar liefst dertien partijen doen in de gemeente Bergen op Zoom mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Landelijke partijen VVD, CDA, D66, Groen Links, PvdA, SP en 50 Plus staan op de kieslijst naast de lokale fracties van GBWP, Lijst Linssen, BSD, Lokaal Realisme, SAMEN0164 en Belang van Bergen op Zoom. Na twee uur debat, dat zich concentreerde op stellingen rond het wegwerken van de achterstand op de WMO, de vraag of Halsteren af moet van haar dorpse idealen, of de gemeente een ruime financiële bijdrage en of Halsteren meer behoefte heeft aan woningen dan aan bedrijven in de Auvergnepolder, blijken de visies van de partijen meestal slechts op details te verschillen.
Geen bedrijven in de Auvergnepolder, alleen “groene” bedrijven en zeker geen grote dozen, dat lijkt het beeld. Of de bijdrage aan de herdenking van de Watersnoodramp “ruim” moet zijn vragen veel partijen zich af, maar er is niemand die niet vindt dat die bijdrage wel “passend” moet zijn. De WMO-achterstand vindt elke partij een schande, er lijkt slechts onenigheid te zijn of die is ontstaan door het optreden van het college, een gebrek aan arbeidskrachten of het imago van de gemeente Bergen op Zoom als werkgever. En Halsteren moet natuurlijk haar dorpse karakter en idealen houden, want dat dorp en stad elkaar zo mooi aanvullen is juist zo mooi aan de gemeente Bergen op Zoom. Als Halsteren haar voorzieningen maar houdt, dan kunnen dorp en stad naast elkaar bestaan, lijkt de teneur. Veel tijd om hun standpunten toe te lichten is er voor de lijsttrekkers niet. De tijd dringt, dus gespreksleider Ad van de Vrede houdt de teugels strak.

Halsternaar Piet Brocatus - één van de weinige aanwezigen die niet aan één van de politieke partijen is verbonden - legt vlak voor het einde van de avond de vinger haarscherp op de zere plek als hij vraagt: “Ik zie hier mensen die al enkele raadsperiodes het beleid hebben gevoerd, en we hebben een schuld van 250 miljoen aan onze broek. Op wie ik moet stemmen? Zegt u het maar, want ik weet het niet.”

Helaas krijgt hij pas de kans zijn vraag te stellen als de sluitingstijd nadert, en krijgen de partijen van gespreksleider Ad van de Vrede geen kans om te reageren. “Het zijn allemaal dezelfde mensen die hier zitten”, zegt Brocatus nog, “er zijn wethouders weggestuurd, maar ze hebben hun schoenen opgepoetst en ze zitten hier gewoon weer. En waar is het publiek? De zaal zit vol mensen van de partijen. Ik snap het niet.”

GBWP-voorman Arjan van der Weegen zegt: “Jammer dat we de kans niet kregen, want ik zou wel een antwoord hebben op die vraag. In het verleden hadden we soms te ambitieuze plannen en hebben we dingen gedaan die we niet hadden moeten doen, maar we moeten niet vergeten dat de gemeente al uit de herindeling een schuld met zich meedroeg, en dat we tien jaar terug 100 miljoen verlies moesten pakken op de Bergse Haven. Als we werken met een overschot van 3 miljoen zijn we 30 jaar bezig om de schuld weer op een normaal niveau te krijgen. Sneller moet je niet willen, dan gaat het teveel pijn doen bij teveel burgers. We moeten ook niet vergeten dat de gemeente een bedrijf is waar bijna 300 miljoen euro per jaar in omgaat. Voor de meeste mensen is de hypotheekschuld een stuk hoger dan het jaarinkomen.”

Ondertussen vraagt fractievoorzitter Rian Govers van Lokaal Realisme zich af waarom de publieke belangstelling voor het debat zo matig was: “Blijkbaar komen mensen hun stoel niet uit voor een debat als dit. Hoe dat komt? Misschien omdat ze zich niet voldoende vertegenwoordigd voelen door de Dorpsraad? Of moeten wij het als partijen anders aanpakken? Ik weet het niet, maar het is jammer.” Dat vindt ook voorman Reinoud Krijnen van SAMEN0164: “Ik heb de punten die ik belangrijk vind kunnen maken, maar in de zaal zaten inderdaad voornamelijk mensen met een politieke connectie. Dat is jammer. Gelukkig spreek ik de mensen toch wel, op straat. Daar is tijd om te luisteren en te praten.” CDA-fractievoorzitter Hans Peter Verroen heeft het slotwoord: “Mooi dat de Dorpsraad dit organiseert”, zegt hij, “maar ik denk niet dat iemand hier een zwevende kiezer heeft kunnen overtuigen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding