Zachte G-prijs
Zachte G-prijs

Oproep voor Zachte G-prijs

Algemeen

REGIO - ‘Kende gij iemand die zich op een bijzondere wijze bezighoudt met het Brabants? Erfgoed Brabant roept iedereen op, van jong tot oud, kandidaten voor te dragen voor de Zachte G-prijs.’

De Zachte G-prijs is de prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van het Brabants in al zijn verschijningsvormen. Deze prijs is vier keer eerder uitgereikt, o.a. in Bergen op Zoom, Tilburg en Veghel. Het is een initiatief van Erfgoed Brabant en bedoeld als stimulans voor het verder uitdragen van de activiteit. De Zachte G-prijs wordt uitgereikt op donderdagavond 23 juni 2022 tijdens het Café de Zachte G.

De prijs is bedoeld voor een of meerdere personen die de streektaal in Noord-Brabant op een bijzondere manier in het zonnetje zet - en daarmee het imago van het Brabants bevordert. Het kan hierbij gaan om onderzoek, bijvoorbeeld het verzamelen van dialectwoorden in de eigen plaats, en om projecten die daaruit voorkomen, zoals een lespakket voor het basisonderwijs of een boek voor een breed publiek. Maar het kan ook gaan om culturele uitingen op het podium of papier, zoals toneel, muziek, proza en poëzie in het Brabants. Óf om opvallende resultaten op sociale media, of op internet.

 Een deskundige jury zal de ingezonden projecten wegen langs de verschillende uitgangspunten en een winnaar kiezen. De jury waardeert vooral buitengewone prestaties die zijn gedaan in de vorm van een verrassende, spraakmakende activiteit, maar ook in de vorm van een oeuvre dat nog steeds blijft aanspreken.

 U kunt uw voordracht indienen voor donderdag 7 april 2022. Bekijk de website van Erfgoed Brabant voor alle uitgangspunten, het juryproces en de indienprocedure.