Brabants boekske 2022
Brabants boekske 2022

Laatste Brabants boekske?

Algemeen

REGIO - Het zeventiende Brabants boekske is het laatste in zijn serie. Althans, de Stichting Brabants, die het boekske uitgeeft, stopt ermee. De laatste jaren zijn er zo weinig exemplaren verkocht dat het verlies voor de stichting niet meer te dragen is. Ook Cor Swanenberg (Berlicum), een van de twee redacteuren, vindt het na zeventien jaar welletjes. De andere redacteur, Jan Luysterburg (Hoogerheide), is echter nog niet van plan om het op te geven. En hij heeft medestanders.

Podium

Tien jaar geleden overleed redacteur Michel de Koning (Wouwse Plantage). Jan Luysterburg reageerde daarna positief op het verzoek hem op te volgen. In goede harmonie hebben Cor Swanenberg en Jan tien jaar lang gewerkt aan een product, dat uniek is in het Nederlandse taalgebied. Aan de hand van een thema worden de Brabantse dialectschrijvers en -dichters elk jaar uitgenodigd om een verhaal of gedicht te schrijven in hun eigen dialect. Dit resulteert steeds opnieuw in een mooie collectie van ongeveer vijftig inzendingen. Iris Bongers maakt daar mooie tekeningen bij, zodat het geheel niet alleen een fraai uitgevoerd boekwerk wordt, maar tevens een belangrijk podium voor de Brabantse dialectschrijvers vormt. Het boekske wordt begin maart gepresenteerd in de zaal van gemeenschapshuis De Snoeck in Lith (gemeente Oss), tijdens een aangename ontspanningsmiddag vol voordrachten en amusement.

Tijdens deze presentatie wordt tevens de winnaar bekendgemaakt van de Willem Ivenprijs voor het mooiste verhaal of gedicht in het Brabants boekske van dat jaar. De prijs bestaat uit een kleurrijk beeld van een haan, het lievelingsdier van Willem Iven, en is ontworpen en vervaardigd door de Osse kunstenares Jenny Derksen. In 2015 won Jan Luysterburg deze prestigieuze prijs, in 2017 viel Halsterenaar Frans Nefs deze eer te beurt en in 2021 mocht Bergenaar Roel Soffers de haan komen ophalen.

West-Brabanders

Hieruit moge duidelijk worden, dat het Brabants boekske ook het uiterste westen van Noord-Brabant aanspreekt. Niet voor niets kunnen de lezers ook dit jaar weer genieten van vier bijdragen vanuit de gemeente Woensdrecht en eveneens vier vanuit Bergen op Zoom.  

Cultuur staat de laatste jaren zwaar onder druk, zowel landelijk en provinciaal als in de gemeenten. Juist nu is een uniek stukje cultuur als het Brabants boekske ontzettend belangrijk. Doordat de presentatie van het boekske vorig jaar niet in de zaal kon plaatsvinden, de schrijvers zich niet konden presenteren in zalen en bibliotheken, en doordat de boekhandels de laatste twee jaar grotendeels gesloten bleven vanwege overheidsmaatregelen tegen corona, is de verkoop sterk teruggelopen. De Stichting Brabants huldigt het principe, dat zij ‘de eigen broek wil ophouden’ en dus niet afhankelijk wil zijn van subsidies. Dan is er inderdaad maar één conclusie mogelijk: stoppen. Er zijn echter mensen, die dit verlies zomaar niet accepteren. Zij zijn van mening, dat de gemeenschap gerust wat over mag hebben voor het behoud van dit unieke en belangrijke cultuurgoed. Zij zijn op dit moment provinciebreed bezig zich te verenigen. Wie zich geroepen voelt om te helpen bij de verwezenlijking van dit ideaal, kan zich melden bij Jan Luysterburg op het adres luysterburg01@ziggo.nl.