De Woensdrechtse politiek leverde maandag 31 januari, in officiële termen de “Dag van de Kandidaatstelling”, de kieslijsten in bij burgemeester Steven Adriaansen. Deelnemende politieke partijen zijn ABZ, CDA, VVD, PvdA, AKT, D66 en de nieuwe Conservatieve Partij.
De Woensdrechtse politiek leverde maandag 31 januari, in officiële termen de “Dag van de Kandidaatstelling”, de kieslijsten in bij burgemeester Steven Adriaansen. Deelnemende politieke partijen zijn ABZ, CDA, VVD, PvdA, AKT, D66 en de nieuwe Conservatieve Partij. Foto: Denis van Loenhout

Partijen leveren kieslijsten in: op naar de verkiezingen

Algemeen

HOOGERHEIDE – Op maandag 31 januari gaf burgemeester Adriaansen het officiële startschot voor de start van de verkiezingscampagne, toen de zeven partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart hun kieslijsten bij hem inleverden. “We hebben er zin in”, klonk het zeven maal.

Na alle papieren rompslomp die het samenstellen van een kieslijst nou eenmaal met zich meebrengt is het een goede, Woensdrechtse gewoonte om dat proces af te sluiten met koffie en gebak. Dat deed de Woensdrechtse politiek dus op maandag 31 januari, op wat in officiële termen de “Dag van de Kandidaatstelling” was er taart voor ABZ, CDA, VVD, Pvda, AKT, D66 en de nieuwe, Conservatieve Partij.

Nieuw

In totaal zijn er tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 136 verkiesbare kandidaten, precies één meer dan vier jaar geleden. 102 van hen zijn man, 34 vrouw, terwijl er dit jaar maar liefst 53 nieuwe kandidaten op de verschillende lijsten staan. Met de Conservatieve Partij is er bovendien één nieuwe partij. Lijsttrekker Jens van Kakerken geeft toe dat het inleveren van de kieslijst van zijn partij bijzonder was: “Nu zijn er écht, en gaan we de verkiezingen écht aftrappen. Een bijzondere dag is het zeker, maar ook een beetje spannend. We hebben drie zeer gemotiveerde kandidaten, we kijken heel erg uit naar de verkiezingen!”

Dat doet ook Lars van der Beek, lijsttrekker van de op dit moment grootste partij ABZ: “We hebben een mooie, evenwichtige lijst met mensen uit alle kernen en de nodige jongeren. We hebben er zin in, en voelen de adrenaline!”, zegt hij. Met lijsttrekker Jeffrey van Agtmaal mikt het CDA op een “extra zeteltje”: “We gaan de groene gemeente op de Brabantse Wal nog groener kleuren.” Dat wil ook D66: “Wij gaan niet voor CDA-groen, maar voor het groen van de natuur”, zegt lijsttrekker Thierry de Heer, die zich wil inspannen voor een beter klimaat en een gezondere gemeente. Bijzonder is dat D66 ook twee Belgische inwoners op haar kieslijst heeft, die de belangen van Belgische inwoners willen behartigen.


Vrouwen
Bij de PvdA bestaat de top 3 van de kieslijst volledig uit vrouwen. Nummer 2 Tara van Honschotenis er trots op: “We willen een luisterend oor bieden voor mensen in de gemeente”, zegt ze. Ook Tara is voor het eerst verkiesbaar en voelt de spanning: “Soms weet ik nog niet helemaal wat er van me wordt verwacht, maar ik vind het super interessant. Ik hoop te kunnen werken aan meer eerlijkheid en gelijkwaardigheid. Soms wordt er slecht geluisterd in de politiek, dat hoop ik mede te kunnen verbeteren.” De VVD stelt dat Woensdrecht al goed is, maar dat ze de gemeente nog beter hoopt te maken. “We hebben een zeer mooie lijst”, stelt lijsttrekker Marius Bakker, “met maar liefst vijf vrouwen in de top 10.” AKT is niet van plan om de alle dorpen vol te hangen met posters, zoals de andere partijen: “Wij willen samen bouwen aan een krachtig Woensdrecht”, zegt lijsttrekker John Mathijssen, “maar we denken ook aan het milieu.” Zijn voorganger en nummer twee Ludo Bolders roemt de verjonging in de partij – “we zijn wel tweehonderd jaar jonger geworden!” en wil nog kwijt dat zijn visuele handicap niet de reden was dat hij het lijsttrekkerschap uit handen gaf: “Mijn handicap is maar een heel klein deel van de reden. John heeft zeven jaar lang hard gewerkt voor zijn positie. Hij is gewoon hartstikke geschikt als lijsttrekker. Dát is de reden.”

Informateur

Samen hebben de Woensdrechtse partijen ook alvast een informateur aangewezen. De opdracht om een stabiel bestuur voor de gemeente Woensdrecht te formeren gaat naar de vertrekkende Roosendaalse wethouder Toine Teunis. “Hij kent de regio en kent de gemeente”, zegt burgemeester Adriaansen, “op zaterdag 19 maart voert hij de eerste gesprekken.”