Anja en Milan bij hun minibieb aan de Konijnenberg.
Anja en Milan bij hun minibieb aan de Konijnenberg.

Leesliefde moet je delen

Algemeen

HALSTEREN – Lezen is leuk, en wat je leuk wordt nog leuker als je het deelt. Daarom is Halsteren een minibieb rijker. “La Montagne des Lapins” heet hij, en de goede verstaander weet dan meteen dat hij aan de Konijnenberg staat. Daar woont Milan, met zijn ouders, en Milan houdt heel erg van lezen.

Als de juiste omstandigheden op het juiste moment samenkomen, dan kunnen er de mooiste dingen ontstaan. Vraag dat maar aan het Halsterse gezin Kommers. Zoon Milan (12) houdt van lezen, moeder Anja vindt het leuk om mensen te verbinden en vader Joost is een begaafd klusser. “In de coronatijd zag je op steeds meer plekken minibiebjes verschijnen”, zegt Anja, “ik vond het supergaaf, zo’n leuk huisje in de tuin. En het idee dat je iemand anders blij kunt maken met een boek dat jij uit hebt is ook heel mooi, zeker als je een zoon hebt die veel leest. En gelukkig heb ik ook een handige vent!”

Reacties

Die handige vent maakte van een oud Ikea-kastje, wat planken en een paar dakpannen een vrolijke, weersbestendige en waterdichte minibieb, die een wel heel toepasselijke naam kreeg: “We wilden verwijzen naar de Konijnenberg en we komen allemaal heel graag in Frankrijk, dus werd het “La Montagne des Lapins’ “, vertelt Anja. “Hij is nog maar net af, dus de komende tijd vrolijken we de boel nog wat verder op. De naam komt erop, en we willen er lampjes in hangen zodat het er ook ’s avonds leuk uitziet. Onze overbuurvrouw was de eerste klant, en sindsdien hebben al veel mensen haar voorbeeld gevolgd. Heel leuk om te zien, en de reacties op social media zijn ook fantastisch.”

Vulling voor de minibieb was er genoeg in huis, inmiddels staat de kast vol met kinderboeken, romans en zelfs spelletjes. Wie wat leuks ziet staan mag het meenemen, maar hoewel het niet verplicht is, is het wel leuk als je ook wat terugzet. “Want hij moet wel vol blijven!” zegt Milan, die zelf enkele Donald Duck-pockets - zijn favoriete boeken - in de bieb zette, en er ook alweer een nieuw boek vond dat door iemand werd achtergelaten: “De Da Vinci Code!” Een heel dik boek!” roept hij enthousiast, “dat duurt wel een dag of twee voor ik dat uit heb!” Milan glundert van oor tot oor bij de gedachte aan zijn nieuwe boek: “Lezen is gewoon heel leuk. Waarom dat zo is kan ik niet uitleggen, maar ik vind het gewoon echt héél leuk. Ik hoop dat de mensen die hier boeken komen halen dat ook vinden!”